« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SPLIT

Luka Podrug protiv "peder ministara"

Protiv odluke grada demonstrirana je sila na Rivi, a ministar unutarnjih poslova Ostojić nije poštovao odluku ovog grada, kaže Podrug

Vijećnik HČSP-a izvrijeđao ministre
Vijećnik HČSP-a izvrijeđao ministre (Arhiva)
Više o

Split

,

HNS

,

SDP

,

Gradsko vijeće

,

Luka Podrug

,

peder ministri

Na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća verbalno su se sukobili vijećnik Luka Podrug (HČSP), koji je aktualnu vlast u Hrvatskoj nazvao "antihrvatskom" a ministre koji su nedavno sudjelovali na splitskom gay prideu "peder ministrima", i vijećnici SDP-a i HNS-a koji su se usprotivili takvim kvalifikacijama te su demonstrativno napustili sjednicu Gradskog vijeća.

Luka Podrug je postavio vijećničko pitanje što je gradska vlast poduzela nakon što je, kako je rekao, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić usmjerio nedavni gay pride na splitsku Rivu, čime je, po Podrugu, prekršio odluku gradske vlasti da se završnica gay pridea održi na Prokurativama a ne na Rivi.

"Protiv odluke grada demonstrirana je sila na Rivi, a ministar unutarnjih poslova Ostojić nije poštovao odluku ovog grada", rekao je Podrug i pitao je li podnesena kaznena prijava protiv ministra Ranka Ostojića i, kako se izrazio, "pet peder ministara" koji su sudjelovali u povorci splitskog gay pridea.

"Antihrvatska vlast provodi nasilje nad ovim gradom", rekao je Podrug.

Odgovarajući na upit, dogradonačelnik Jure Šundov je istaknuo da u vezi splitskog gay pridea Ministarstvo unutarnjih poslova nije prekršilo zakon o komunalnom redu jer na Rivi nije bila postavljena bina, čije su postavljanje gradske vlasti predlagali na Prokurativama.

"Stavljanje bine bilo je u nadležnosti grada a hodanje ulicama je u nadležnosti MUP-a, a to znači da nitko nije prekršio zakon jer bina nije bila postavljena na Rivi a sudionicima gay pridea nije spriječeno hodanje ulicama. Ono što je MUP napravio na Rivi u nadležnosti je MUP-a, a grad se ne može postaviti iznad MUP-a", rekao je Šundov.

Intervenirao je SDP-ov vijećnik Marin Jurjević zamjerivši predsjednici Gradskog vijeća što nije opomenula Luku Podruga ili mu onemogućila, kako je rekao, "izljev primitivizma".

"Nazvavši aktualnu vlast antihrvatskom, a ministre 'peder ministrima', Podrug je uvrijedio sve naše građane koji su glasovali za nas", rekao je Jurjević, zamjerivši više puta predsjednici gradskog vijeća Nevenki Bečić što je to pasivno promatrala.

Jurjević je pozvao vijećnike SDP-a i HNS-a da napuste sjednicu, što je njih šest, koliko ih je nazočilo sjednici, i učinilo. Izlazeći iz sale Jurjević je poručio ostalim vijećnicima: "Sramite se što ovo trpite", a Podrug mu je odgovorio u sadašnjoj vlasti u Hrvatskoj "ima ubojica".

Žučna rasprava između vijećnika SDP i HNS s jedne i Luke Podruga s druge strane nastavljena je i izvan sale, u hodniku, u kojem su se ponovno našli. Marin Jurjević je pitao Podruga kako može aktualnu vlast nazvati antihrvatskom, a Podrug mu je odgovorio: "I jeste antihrvatska, to je jugoslavenska vlast. Ono što SDP radi je lopovluk, mafijaštvo, imate kriminalce i ubojice na vlasti".

Nakon toga vijećnici SDP-a i HNS su napustili zgradu Banovine gdje se održava sjednica Gradskog vijeća rekavši da se neće danas vraćati na sjednicu.

Podrug je pak ustvrdio kako je napuštanje SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika današnje sjednice Gradskog vijeća njihov "alibi odlazak" jer su na dnevnom redu točke koje su za njih neugodne, navodeći kao primjer prijedlog o izgradnji križa na Marjanu i potvrđivanje uprave/predsjednika Hajduka.

Sjednici je, nakon što ju je napustilo šest SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika ostalo 16 vijećnika čime nije ugrožen kvorum.


18.07.2012. 14:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh