« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SABORSKO LIJEVO I DESNO

Lugarić: Školarine reproduciraju socijalnu nejednakost studenata

HDZ-ovci su optužili najjače oporbenjake da obećavaju studentima ono što u recesiji ne mogu dobiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

SDP

,

studenti

,

školarine

,

studij

Hrvatski je sabor na kraju današnjeg zasjedanja raspravio SDP-ov prijedlog da se državu obveže da u potpunosti snosi troškove visokog obrazovanja za redovite studente.

Marija Lugarić (SDP) obrazložila je kako školarine reproduciraju socijalnu nejednakost među studentima, kojima obrazovanje nije jednako dostupno. Navela je da 56,7 posto studenata plaća neku vrstu školarine, dok ih je 1991. godine plaćalo svega 12 posto. I školarine su u međuvremenu drastično povećane pa se sada kreću između 5.500 i 10.000 kuna, a za doktorske studije i po nekoliko desetaka tisuća kuna, navela je.

Zastupnica SDP-a Lugarić tvrdi kako su školarine u Hrvatskoj među najvišima u Europi, te da u EU samo Nizozemska, Engleska i Latvija imaju veće školarine. Lugarić je nezadovoljna i činjenicom da se o zakonu raspravlja navečer, a izostanak rasprave iz HDZ-ovih klupa protumačila je kao dokaz da "nitko iz HDZ-a nije osjetio potrebu reći i jednu riječ o tisućama studenata koji su prošlo proljeće i ovu jesen mjesecima blokirali nastavu".

Njezina je tvrdnja izazvala niz replika HDZ-ovih zastupnika, koji su SDP optužili kako mladima obećava ono što im se u recesiji ne može dati.

"Nije vjerodostojno obećavati bez simulacija koliko to košta", kazao je zastupnik HDZ-a Stjepan Milinković. Njegova stranačka kolegica Ivanka Roksandić navela je, pak, kako je za mandata sadašnjeg SDP-ov zastupnika Gvozdena Flege na čelu Ministarstva obrazovanja, školarine plaćalo čak 60 posto studenata. Roksandić je rekla i kako je u vrijeme studentskih prosvjeda razgovarala s redovitim, dobrim studentima te da su joj oni otkrili kako su prosvjede organizirali i vodili neredoviti studenti. Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti sutra. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 22:41:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh