« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Danas na Cvjetnom

Ludi Pride 2009.

Manifestacija je organizirana na temu Život u zajednici, a posvećena pravima osoba s duševnim smetnjama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX )
Više o

Ludi Pride 2009.

,

osobe s duševnim smetnjama

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama "Sjaj" organizirala je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu  "Ludi Pride 2009."

"Socijalni radnici budite naši saveznici", "Suci shvatite nas ozbiljno", "Poslovna sposobnost je pravo na život", neki su od transparenata koje su nosili aktivisti "Sjaja" dok su građanima dijelili letke, kojima su željeli potaknuti društvo da promijeni način postupanja i deinstitucionalizira osobe s duševnim smetnjama.

U Hrvatskoj duševne bolesti zauzimaju 7. mjesto po razlozima bolničkog liječenja, rekao je koordinator "Sjaja" Kristijan Grđan.

Više od 17 tisuća ljudi lišeno je poslovne sposobnosti, a osobe lišene poslovne sposobnosti ne mogu odlučivati o svojim pravima i interesima kao što su kako raspolagati svojim prihodima i imovinom, hoće li živjeti samostalno ili u domu za socijalnu skrb i slično.

U domovima socijalne skrbi za odrasle psihički bolesne osobe smješteno je više od tri tisuće osoba, a na smještaj čeka više od četiri tisuće osoba s duševnim smetnjama. Osobe smještene u ustanovama socijalne skrbi za odrasle psihički bolesne osobe tamo najčešće ostaju do kraja života.

Praksa potpunog lišavanja poslovne sposobnosti govori da država ne poduzima odgovarajuće mjere osposobljavanja osoba s duševnim smetnjama za samostalan život i rad, rekao je Grđan. Dodao je kako je program osobne asistencije namijenjen isključivo osobama s invaliditetom, dok osobe s intelektualnim poteškoćama ili duševnim smetnjama uopće ne primaju odgovarajuću podršku za samostalan život u društvenoj zajednici.

U Hrvatskoj su, prema tvrdnjama predstavnika "Sjaja", samo tri osobe s duševnim smetnjama ostvarile pravo na organizirano stanovanje, odnosno pružena im je podrška za život u društvenoj zajednici. (Hina/Metro-portal)

09.10.2009. 13:15:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh