« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POTPORA VLADI

Loš tajming, vladajući klubovi uz Kosor

Ne želimo izvore pred Božić, rekla je Adlešić koja je dala potporu Jadranki Kosor zajedno sa svojim koalicijskim kolegama

Šuker i Kosor
Šuker i Kosor (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Josip Friščić

,

Đurđa Adlešič

,

Milorad Pupovac

,

Jadranka Kosor

,

povjerenje vladi

,

nepovjerenje

Klubovi vladajućih stranaka u Hrvatskom saboru odbili su danas prijedlog oporbe da se premijerki Jadranki Kosor izglasa nepovjerenje, ocijenivši da bi to znatno usporilo ulazak Hrvatske u EU u samoj završnici pregovora te prekinulo antikorupcijske procese.

"Nije vam najbolji tajming", poručio je Andrija Hebrang (HDZ) SDP-ovcima, koji su inicirali raspravu, i odmah objasnio da koristi riječi njihovog predsjednika Zorana Milanovića, koji je "više Englez nego Hrvat".

>>Saborska ludnica: Oporba napada, HDZ zbunjen, Sanader pobjegao

Hebrang je uvjeren da bi pad vlade nanio štetu "procesima koji su u punom zamahu, nakon što je vlada na čelu s Jadrankom Kosor odmaknula glavne barijere na ulasku u EU i nakon što su mjere gospodarskog oporavka počele davati rezultate".

"Više priznanja dobivamo u inozemstvu nego u zemlji, u inozemnim novinama o nama se piše više dobrog nego u Hrvatskoj", kazao je Hebrang, ustvrdivši da se u EU "čude što hrvatski mediji šire crnilo i pesimizam i ne daju objektivnu vijest".

Podrška Pupovca, Friščića i Adlešič

Izglasavanju nepovjerenja vladi protivi se i Milorad Pupovac (SDSS), koji smatra da se ekonomskoj krizi ne bi smjela pridodati i politička, "u kojoj ćemo potpuno izgubiti kontrolu nad procesima".

Iako naglašava kako je "svjestan da je odlaganje iznalaženja rješenja za ekonomski oporavak zemlje vrlo riskantno i za koalicijsku i za buduću vladu, i za zemlju u cijelosti", Pupovac smatra da bi "rizičnije bilo poduzimati mjere kojima bismo izgubili kontrolu nad procesima".

"Za takav potez nema političke racionalnosti ni političke opravdanosti", zaključio je Pupovac.

"Predsjednica vlade ima podršku HSS-a", izvijestio je predsjednik te stranke Josip Friščić, ocijenivši da je vlada Jadranke Kosor otklonila prepreke za realizaciju ciljeva iz zajedničkog programa vladajuće koalicije.

Podršku premijerki pruža i Klub nezavisnih zastupnika, u čije je ime Đurđa Adlešič ocijenila da je oporba "vladi poklonila šest mjeseci mira od ovakvih rasprava", budući da se pitanje povjerenja vladi, po saborskom Poslovniku, ponovno može pokrenuti tek nakon šest mjeseci.

"Vlada može raditi mirno, jer teško da bi netko od nas u Saboru htio izazvati izbore pred Božić", naglasila je Adlešič.(hina/metro-portal)

27.10.2010. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh