« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
MONITORING MREŽA

Ljudi su krivi za nestanak slonova

Stravičan je podatak da je u ovoj godini ubijeno 2,500 slonova zbog slonovače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

slonovi

,

krivolov

Užasne vijesti o ekocidu koji traje već godinama objavila je Monitorig mreža za divlje životinje Traffic. Tako je protekla godina bila katastrofalna za najveće kopnene životinje slonove, kojima prijeti nestanak, prenosi alarmantno izvješće Sarajevo-X.

Nikada prije nije zabilježen veći broj slučajeva zaplijenjene slonovače. Najveći organizovani kriminalni lanac preprodaje kljova je u Aziji, a u protekloj godini ubijeno je 2.500 slonova radi kljova.

Ne postoji podatak o ubijenim afričkim slonovima, ali se smatra da nije ništa manji od azijskog. Ekspert Traffic monitoring grupe za slonove i nosoroge, Tom Millken misli da kriminalci pobjeđuju, jer ne postoje mehanizmi koji štite ove životinje.

"Ja mislim da je evidentno da kriminalci pobjeđuju, jer nismo dovoljno efikasni da zaštitimo slonove. Sada su se i azijske i afričke grupe povezale u što efektnijem ubijanju slonova i nosorga, a mi ništa ne poduzimamo", rekao je Milliken u telefonskom razgovoru iz baze u Zimbabveu, prenosi Huffngton Post.  

Samo u posljednjoj raciji zaplijenjeno je 800 kilograma slonovače, a u 2011. je ukupno zaplijenjeno oko 1000 kilograma slonovače. Milliken upozorava da je količina prokrijumčarene slonovače deset puta veća od zaplijenjene.

30.12.2011. 17:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh