« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
NAPOKON

Ljubljanska banka počinje isplaćivati staru štednju 2016.

Slovenski parlament u ponedjeljak je potvrdio vladin prijedlog zakona o obeštećenju štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za staru deviznu štednju

Nakon 25 godina ipak isplate
Nakon 25 godina ipak isplate (Arhiva)
Više o

isplata

,

Ljubljanska banka

,

stara devizna štednja

Državni tajnik u ministarstvu financija Metod Dragonja izjavio je da se zakonom provodi rješenje Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je Sloveniji naložio povratak depozita svojom lanjskom presudom, prema kojoj su neslovenski štediše bili diskriminirani u odnosu na slovenske štediše banke, ali da zakonska rješenja uvažavaju i javni interes Slovenije kao države.

Štediše nekadašnjih podružnica Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu, te njihovi pravni nasljednici na jesen će moći podnositi prve molbe za povrat štednje, a prve bi se isplate mogle dogoditi u prvom kvartalu iduće godine, kazao je Dragonja. On je istaknuo da se prema zakonu računa kako će provedba zakona zahtijevati 385 milijuna eura sredstava iz državnog proračuna u iduće dvije godine, u što je uračunata glavnica duga štedišama, kamate na glavnicu i materijalni troškovi cijelog postupka zbog kojeg vlada treba angažirati najmanje 30 ljudi koji će verificirati prispjele zahtjeve.

Parlament je zakonski prijedlog prihvatio s 51 glasom za i 13 glasova protiv. Odbijen je amandman stranke bivšeg premijera Janeza Janše koji je tražio da se zakonom definira kako potražiti one koji su politički odgovorni za štetu nanijetu, kako je rekao, slovenskim poreznim obveznicima. Janša je rekao da je veliki gubitak pretrpjelo i slovensko bankarstvo u cjelini jer je Ljubljanska banka zbog pitanja stare devizne štednje izgubila kredibilitet u Hrvatskoj i Sloveniji i tako pretrpjela veliku komercijalnu štetu.

23.06.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh