« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
COOL

Ljubavni jadi u laboratoriju za fiziku

Znanstvena sapunica trebala bi povećati interes za prirodne znanosti i dovesti više djevojaka, po uzoru na forenziku

Znanost treba postati cool
Znanost treba postati cool (Arhiva)
Više o

znanost

,

djevojke

,

sapunica

Cijelog su prošlog semestra 15 studentica i jedan student Komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Rostocku radili na gruboj verziji scenarija. Sada još dramaturginja Janny Fuchs treba rukopis fino obraditi i napisati konačne dijaloge.

O sadržaju prvih pet nastavaka ove video-serije zapravo se ne smije govoriti. Jedino što se zna je naslov: "Oluja znanja". Onaj tko poslijepodneva rado provodi pred ekranom gledajući sapunice, zainteresirat će se i za ovu. "Naša sapunica će biti jedna vrsta znanstvenog krimića", najavljuje Janny Fuchs i otkriva da je glavni lik djevojka Nele koja s ocem doseljava u Rostock i tamo upoznaje nekog tko joj se jako sviđa. "Ponovno susreće jednu staru školsku prijateljicu, dolazi na Sveučilište, na odsjek za fiziku i biologiju mora i tu se razvija napeta priča, jer treba objasniti - zbog čega se tuljan Henry ne osjeća dobro?""Oluja znanja"

Sve je započelo kratkim trailerom kojeg su 2012. prikazali na natjecanju "Grad znanosti" i kojeg je Udruga za njemačku znanost nagradila s 50.000 eura. Žiriju se prije svega svidjela ideja da se uz pomoć jedne video-znanstvene sapunice zainteresira djevojke za studij matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike. Jer primjerice, u Njemačkoj u inženjerskim zvanjima tek 20 posto apsolvenata su djevojke i to unatoč činjenici da su djevojčice u školi u matematici obično bolje od dječaka.

Znanost između laka za nokte i ljubavnih jada

U početku će biti snimljeno pet nastavaka serije "Oluja znanosti", a epizode će uistinu biti kratke: svaka po deset minuta. Novac za ovaj projekt dolazi iz raznih izvora. Osim 50.000 eura od Udruge za njemačku znanost, ovaj projekt podupire i grad Rostock s 30.000 eura.Predstaviti znanost razapetu između laka za nokte i ljubavnih jada, između intriga i zalazaka sunca na Baltičkom moru, zvuči dosta kičasto. No profesorica na Studijima za medije na Sveučilištu u Rostocku Elizabeth Prommer tvrdi da nije dobro patiti od predrasuda prema sapunicama. "Činjenica je da mlade žene u dobi između 15 i 18 godina rado gledaju ljubavne sapunice, kao i TV-natjecanja za top-modele", kaže ona. Mladi muškarci pak prije svega uživaju u humoru iz serija kao što su Simpsons ili "Big Bang Theory".

Ovog ljeta će se snimanje obaviti u laboratorijima Sveučilišta u Rostocku kao i na lokacijama Sveučilišta za izučavanje tuljana na Baltičkom moru. Uloge neće odigrati pravi znanstvenici nego će one biti podijeljene studentima Fakulteta za glazbu i kazalište. No to ipak neće biti čisto studentski projekt: režija, snimanje i produkcija su ipak povjereni rostoškim profesionalcima.

Serija bi se na internetu trebala pojaviti već na jesen.

Piše: Lenore Lötsch/Snježana Kobešćak/DW
16.06.2013. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh