« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
LJETO JE STIGLO

Ljetni mitovi u koje ne trebate vjerovati

Smijete li ući u vodu nedugo nakon jela? Saznajte u tekstu

Sunčanje
Sunčanje (Deviantart)
Više o

sunčanje

,

ljeto

,

mitovi

,

krema

Ljeto je stiglo, sunce prži, more zove. Pravo je vrijeme da razbijemo neke mitove koji su vezani za ovo doba.

Ne ulazite u vodu najmanje 30 minuta nakon jela

Američki Crveni križ i američka Pedijatrijska akademija, da navedemo samo neke institucije, uopće nemaju takav savjet u svojim smjernicama o sigurnosti pri boravljenju u vodi. Istina je da nakon jela više krvi iz ekstremiteta ide u probavni sustav, ali to ima neznatan utjecaj na rekreacijskog plivača. Važnije pravilo je sljedeće -nemojte plivati sami, djecu nikada nemojte ostaviti bez nadzora i nemojte plivati nakon konzumiranja alkohola.

Zaštitna krema s faktorom 30 štiti dvostruko bolje od one s faktorom 15

Prema podatcima koje je objavila američka dermatološka akademija, zaštita od sunca se ne povećava proporcionalno s faktorima krema. Ako se pravilno nanese, krema s faktorom 15 blokira i do 93 posto UVB zraka, a ona s faktorom 30 do 97 opasnih UVB zraka.

One s faktorom preko 50 blokiraju do 98 posto zraka. Dakle, razlika je sitna, a to može zbuniti većinu ljudi i zavarati ih u smislu da su drastično boje zaštićeni. Nadalje, faktori ne mjere razinu zaštite od UVA zraka koje su odgovorne za rak kože i njeno starenje. Najbolji savjet - koristite kremu s faktorom 30+ i često je nanosite.

Ako vas uhvati ljetno nevrijeme s grmljavinom, najbolje je leći na tlo

Pogrešno. Olujno nevrijeme s grmljavinom i munjama je opasno. Udar munje stvara zemljane električne struje koje vas mogu udariti dok ležite na tlu iako ste udaljeni 30-ak metara od mjesta udara. Najbolje bi bilo da se sklonite u zgradu ili potpuno zatvoren automobil. NE TRAŽITE SKLONIŠTE POD STABLIMA - visoki oštri predmeti i građevina privlače munje. Čim čujete grmljavinu u daljini, tražite sklonište.

Izlasci i ulasci u klimatiziran prostor će vas učiniti bolesnima

Ne baš. Nagle promjene temperature nisu ugodne, ali nisu ni izvor bolesti. Prehlade izazivaju virusi. One se prenose preko fizičkog kontakta, nečistih površina i zraka (kašalj, kihanje). Ljetna sezonska kihanja su možda rezultat alergije za koju ne znate.

Sunčane naočale vas štite od sunca

Jeftine sunčane naočale vjerojatno ne štite od sunčevih zraka: Koliko god vam se činilo besmislenim bacanjem novca, ulaganje u kvalitetne sunčane naočale vrijedi svake kune. UV zrake mogu izazvati i kratkotrajna i dugotrajna oštećenja vida. Zato kupujte naočale koje provjereno blokiraju 99 do 100 posto sunčevih zraka. Bolje su one koje pokrivaju oči što više. Ne štedite na njim, naročito kad su djeca u pitanju. 

29.06.2011. 16:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh