« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
EU

Limenke treba hitno obnoviti

Pilot-projekt uključuje analizu postojećeg stanja, idejno rješenje energetske obnove, studiju isplativosti i moguće modele financiranja

Novom Zagrebu je nužna obnova
Novom Zagrebu je nužna obnova (Arhiva)
Više o

Novi Zagreb

,

obnova

,

energetska učinkovitost

,

limenke

"Za pilot projekt odabrana je 'limenka' na adresi Remetinečki gaj 21 na kojoj je obavljeno termovizijsko snimanje te su uočeni veliki gubici topline kroz fasadu i vanjsku stolariju zgrade", rekao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras. 'Cilj pilot-projekta je utvrditi optimalni model energetske obnove višestambene zgrade u privatnom vlasništvu te potaknuti procese energetskih obnova zainteresiranih u višestambenim objektima putem upravitelja objekata', naglasio je Maras.

Pilot-projekt uključuje analizu postojećeg stanja, idejno rješenje energetske obnove, studiju isplativosti i moguće modele financiranja. O velikom interesu građana za taj projekt svjedoči nedavno održana tribina u punoj dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb u Remetinečkom gaju gdje je o mogućnostima energetske obnove zgrada govorio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Ljubomir Miščević.

Naglasio je da su energetskom obnovom zgrada iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih godina prošlog stoljeća do 'faktora 10' ostvarene deseterostruke uštede energije za grijanje, a da je i račun struje sigurno manji. Europska unija, dodaje, ima vrlo ambiciozan plan '20-20-20' kojim namjerava do 2020. godine 20 posto smanjiti potrošnju energije i emisije CO2, te ostvariti 20 posto udjela iz obnovljivih izvora energije u sveukupnoj energetskoj bilanci.

18.02.2013. 05:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh