Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2013. 05:49:00
EU

Limenke treba hitno obnoviti

Pilot-projekt uključuje analizu postojećeg stanja, idejno rješenje energetske obnove, studiju isplativosti i moguće modele financiranja

Novom Zagrebu je nužna obnova
Novom Zagrebu je nužna obnova (Arhiva)

"Za pilot projekt odabrana je 'limenka' na adresi Remetinečki gaj 21 na kojoj je obavljeno termovizijsko snimanje te su uočeni veliki gubici topline kroz fasadu i vanjsku stolariju zgrade", rekao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras. 'Cilj pilot-projekta je utvrditi optimalni model energetske obnove višestambene zgrade u privatnom vlasništvu te potaknuti procese energetskih obnova zainteresiranih u višestambenim objektima putem upravitelja objekata', naglasio je Maras.

Pilot-projekt uključuje analizu postojećeg stanja, idejno rješenje energetske obnove, studiju isplativosti i moguće modele financiranja. O velikom interesu građana za taj projekt svjedoči nedavno održana tribina u punoj dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb u Remetinečkom gaju gdje je o mogućnostima energetske obnove zgrada govorio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Ljubomir Miščević.

Naglasio je da su energetskom obnovom zgrada iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih godina prošlog stoljeća do 'faktora 10' ostvarene deseterostruke uštede energije za grijanje, a da je i račun struje sigurno manji. Europska unija, dodaje, ima vrlo ambiciozan plan '20-20-20' kojim namjerava do 2020. godine 20 posto smanjiti potrošnju energije i emisije CO2, te ostvariti 20 posto udjela iz obnovljivih izvora energije u sveukupnoj energetskoj bilanci.

18.02.2013. 05:49:00
http://metro-portal.hr/limenke-treba-hitno-obnoviti/76549/