« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
AKCIJA

Lijepa naša na Osmi mart

Arijana Lekić- Fridrih “Lijepa naša”, 8.3. u 16:00 na platou MSU-a

Arijana Lekić Fridrih
Arijana Lekić Fridrih (Žaklina Antonijević)
Više o

Lijepa naša

,

Dan žena

,

8. mart

U petak, 8. 3., na platou pred zgradom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, umjetnica Arijana Lekić-Fridrih okuplja ženski zbor građanki za izvedbu verzije himne "Lijepa naša" koja sadrži feminističke i aktivističke intervencije u tekstu.

Severina je na društvenim mrežama pozvala pratiteljice i pratitelje da pokažu žensku moć i solidarnost te izađu na skupove i marševe koji će se na Međunarodni dan žena obilježavati u gradovima širom Hrvatske. U Zagrebu se održavaju mnoge akcije borbe rodne ravnopravnosti, a MSU i udruga Domino program započinju pred zgradom MSU-a feminističkom izvedbom himne u izvedbi ženskog zbora kojeg okuplja Arijana Lekić-Fridrih, a nastavlja se Noćnim maršom od Trga žrtava fašizma prema Zrinjevcu pod sloganom "Feminizam i gotovo" u organizaciji udruge fAKTIV.

Udruga Domino proteklog je tjedna objavila javni poziv kojim je pozvala sve zainteresirane građanke, žene i one koje se tako osjećaju da zajedno s umjetnicom Arijanom Lekić-Fridrih sudjeluju u izvedbi hrvatske himne "Lijepa naša".

Zainteresirane građanke se i dalje mogu prijaviti za izvedbu putem e-mail adrese udruge Domino: domino.ured@gmail.com

Riječima Arijane Lekić-Fridrih: "Borimo se svaki dan, ali na naš dan, Osmi mart, ne mogu nas ne čuti! Vidimo se u 16h na platou Muzej Suvremene Umjetnosti u Zagrebu, ne morate znati pjevati, tu smo da budemo glasne za one koje to ne mogu, a onda u istom tonu Noćni marš - Osmi mart!"

"Udruga Domino predano stavlja fokus na umjetnice i zajedničku borbu za rodnu ravnopravnost u svoje aktivnosti i kontinuirano podržava rad Arijane Lekić-Fridrih i mnogih drugih umjetnica koje svojim angažmanom otvaraju mnoga pitanja i teme vezane uz jednakost u hrvatskom društvu" - rekao je Zvonimir Dobrović - umjetnički direktor programa udruge Domino.

Program nastaje u okviru MSU-ove izložbe Osvijesti! Odupri se! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, te u produkciji udruge Domino i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Nakon izvedbe u Muzeju suvremene umjetnosti kroz izložbu Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! provest će nas kustosica izložbe Jasna Jakšić i Arijana Lekić-Fridrih. 

08.03.2024. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh