« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Light cigarete - opasne kao i "obične"

Filteri s rupicama, kakve imaju light cigarete, počeli su se proizvoditi prije 50-ak godina, a baš u posljednjih 50 godina porastao je broj oboljelih od adenokarcinoma pluća

Ne zavaravajte se...
Ne zavaravajte se... (Arhiva)
Više o

pušenje

,

rak pluća

,

light cigarete

,

adenokarcinom pluća

Light cigarete obično služe kao izgovor - "vidiš, ja se ne trujem tako jako..." i slično, no ako mislite da su manje opasne od "običnih", varate se - istraživanja su pokazala da su upravo light cigarete doprinjele razvoju jedne vrste raka pluća te znanstvenici pozivaju da se prestanu proizvoditi filteri s ventilima

Light cigarete su opasne za zdravlje kao i sve druge cigarete, pokazala je studija provedena u Centru za istraživanje raka u SAD-u. Štoviše, light cigarete su doprinijele povećanju broja oboljelih od adenokarcinoma pluća, vrste raka koji je najučestaliji među pušačima, a koji se javlja duboko u tkivu pluća.

Ostale vrste raka pluća posljednjih desetljeća opadaju u SAD-u, zajedno s opadanjem broja pušača. Ovaj trend potvrdio je znanstvenicima višegodišnje sumnje da su light cigarete također jako štetne.

Filteri s rupicama, kakve imaju light cigarete, počeli su se proizvoditi prije 50-ak godina, a baš u posljednjih 50 godina porastao je broj oboljelih od gore spomenutog raka.

"Ti filteri mijenjaju sagorjevanje duhana koji proizvodi više kancerogenih spojeva kroz sitne čestice, a koje stižu do najdubljih djelova pluća  gdje se najčešće i javlja adenokarcinom", objasnio je dr. Peter Childs, pomoćnik ravnatelja Centra za istraživanje raka na Sveučilištu Ohio.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se ti filteri s ventilima nalaze na gotovo svim cigaretama koje su danas u prodaji. Iz Centra za istraživanje raka u SAD-u uputili su apel vlastima da se izbace iz prodaje filteri s ventilima. 

30.07.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh