« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZADNJE BITKE?

Libijski pobunjenici opsjedaju posljednja Gadafijeva uporišta

Libijski pobunjenici stežu obruč oko gradova Sirta i Bani Valida, posljednjih uporišta bivšeg čelnika Moamera Gadafija

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

pobunjenici

,

Nacionalno prijelazno vijeće

Snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) stežu obruč oko Sirta i Bani Valida, posljednjih uporišta bivšeg čelnika Moamera Gadafija, izvješćuju u ponedjeljak agencije.

Sirt, Gadafijev rodni grad udaljen 360 kilometara istočno od Tripolija, trpi snažna bombardiranja. Prema riječima jednog od pregovarača, tisuće civila je pobjeglo iz grada, a bolnica u Haravi, oko 40 kilometara istočno od grada, prepuna je bolesnih ljudi, većinom djece. "Ovo je ozbiljna humanitarna kriza", izjavila je liječnica Valentina Ribakova.

U gradu, tvrde očevici, nema vode, hrane, struje ni goriva. Veliku opasnost predstavljaju i plaćenici, posebice iz Čada, koji su kao snajperisti postavljeni na krovove kuća kako bi spriječili ljude da bježe. Da je stanje u Sirtu loše tvrdi i bivši Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim.

"Jučer sam bio u Sirtu. Stanje je prilično loše", tvrdi Ibrahim koji je potvrdio da je Gadafi i dalje u Libiji. Odbio je, međutim, dati bilo kakve naznake o njegovoj lokaciji, javlja Reuters čiji je dopisnik izjavu dobio putem satelitskog telefona.

Bani Valid, 170 kilometara jugoistočno od Tripolija, nalazi se pod snažnom topničkom paljbom, ali snage NTC-a nisu napredovale na frontu.

Mahmud Džabril, drugi čovjek NTC-a, u New Yorku je u ponedjeljak izjavio da će NATO nastaviti operacije u Libiji sve dok više ne bude mrtvih među civilima. Džabril je također pozvao Vijeće sigurnosti UN da ukine zabrane pristupu zamrznute libijske imovine u inozemstvu kako bi nova vlast mogla početi s obnovom infrastrukture u zemlji.

26.09.2011. 20:16:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh