« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
UN UPOZORAVA

Libijska vlada u svojim napadima čini ratni zločin

Prijavljena uporaba kazetnog streljiva i teškog oružja u napadu libijske vlade na Misratu izazvala je brojne civilne žrtve i mogla bi predstavljati zločin po međunarodnom pravu

Fotografija vijesti
Više o

Ujedinjeni narodi

,

Libija

,

ratni zločini

,

misrata

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je na prekid opsade Misrate i osudila napade, uključujući i one s kazetnom bombom za koju je rekla da je prošloga tjedna eksplodirala par stotina metara od bolnice u tom gradu na zapadu Libije.

"Prema međunarodnom pravu, namjerno gađanje medicinskih objekata je ratni zločin, a namjerno gađanje ili bezobzirno napadanje civila može značiti ozbiljno kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava", rekla je Pillay u priopćenju.

Izviješteno je da su najmanje dvije klinike u Misrati pogođene minobacačkom i snajperskom vatrom, rekla je Pillay. Libijski pobunjenici optužili su snage Moamera Gadafija da su se rabili kazetne bombe.

Organizacija Human Rights Watch objavila je prošloga tjedna da su u stambenim četvrtima Misrate pronađeni ostaci kazetnih bombi. Libijska vlada odbacila je optužbe za uporabu kazetnih bombi i granatiranje civila.

21.04.2011. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh