« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SANKCIJE ZBOG NASILJA

Libija: Sankcije SAD-a, UN spominju zločine protiv čovječnosti

Masovni i sustavni napadi u Libiji protiv civila mogli bi biti proglašeni zločinima protiv čovječnosti, stoji u rezoluciji UN-a

Gadafi
Gadafi (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Libija

,

Rezolucija UN-a

,

Moamer Gadafi

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je uredbu kojom zabranjuje transakcije s Libijom i blokira imovinu, što je prvi krupan korak prema izoliranju toga sjevernoafričkoga vođe koji se služi vojskom, policijom i paravojnim snagama u borbi protiv prosvjednika, prenosi Hina.

"Vlada Moamera Gadafija prekršila je međunarodne norme i svaku pristojnost i mora odgovarati", kaže se u Obaminu priopćenju od petka.

Sjedinjene Države u petak su izvijestile da uvode sankcije Libiji i prekidaju s njom diplomatske odnose. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je kako SAD suspendira poslove u američkom veleposlanstvu u Tripoliju te da odande namjerava povući sve osoblje.

Washington će primijeniti i jednostrane sankcije koje će koordinirati sa saveznicima. Carney je također rekao kako je Gadafijeva legitimnost "svedena na nulu" te da je libijski vođa izgubio povjerenje svojeg naroda.

Kazao je kako će sankcije biti finalizirane u skoroj budućnosti, no nije precizirao kada ni o kakvim će se restriktivnim mjerama raditi.

"Počinjemo s primjenom niza koraka na unilateralnoj i multilateralnoj razini kako bismo izvršili pritisak na libijski režim i postigli da prestane ubijati vlastiti narod", rekao je, nakon što su u petak sigurnosne snage libijske vlade ubile pet prosvjednika u sukobima u Tripoliju.

UN-ove rezolucije o sankcijama Libiji

Napadi protiv libijskih civila mogli bi biti "zločini protiv čovječnosti", što bi moglo opravdati kazneni progon Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, po nacrtu UN-ove rezolucije o sankcijama Libiji.

Dokument što su ga formulirale Francuska i Britanija i koji je u petak poslan ostalim članicama UN-ova Vijeća sigurnosti, poziva na embargo na oružje protiv Libije, kao i na zabranu putovanja te na zamrzavanje imovine vodećih ljudi u zemlji.

U tom dokumentu stoji kako bi "masovni i sustavni napadi koji se događaju u Libiji protiv civila mogli biti proglašeni zločinima protiv čovječnosti". Prema nekim procjenama u posljednjih nekoliko dana u Libiji je u sukobima između snaga lojalnih Gadafiju i protuvladinih prosvjednika poginulo više tisuća ljudi.

U nacrtu dokumenta pozivaju se "libijske vlasti" da odmah prekinu nasilje. Glasovanje o nacrtu dokumenta koji će se finalizirati tijekom pregovora iza zatvorenih vrata moglo bi biti u subotu, jer je glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon rekao da to ne može čekati.

26.02.2011. 12:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh