« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KONTRA

Lezbijke traže brisanje homofobičnog sadržaja iz vjeronauka

Svake godine na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u više od 50 zemalja održavaju se različite akcije

LGBT lezbijke vjeronauk homofobija
LGBT lezbijke vjeronauk homofobija (DeviantArt)
Više o

Kontra

,

homoseksualnost

,

lezbijke

,

lezbijska grupa kontra

,

Pure electro party

Lezbijska grupa "Kontra" uručila je danas u povodu Međunarodnog dana homofobije i transfobije predstavnicima Vlade "Recept za lijek protiv homofobije" u kojem traže brisanje homofobičnih sadržaja iz udžbenika za vjeronauk "S Kristom u život", u kojem se kako ističu homoseksualnost naziva "neistraženim ljudskim stanjem".

Homoseksualnost nije bolest, ali homofobija je ozbiljna bolest hrvatskog društva, ocijenila je koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras dodajući kako to dokazuje i primjer homofobičnog udžbenika iz vjeronauka za 8. razred.

Homoseksualnost nije "neistraženo ljudsko stanje" već jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, rekla je Juras dodavši da je to ujedno i stav mjerodavnih institucija - Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatskog psihijatrijskog društva i Hrvatske liječničke komore.

Podsjećajući kako su brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti bile žrtva pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama, Juras je rekla da je upravo stoga opasno davati djeci pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest.

Prije 20 godina 17. svibnja Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti te se stoga taj datum obilježava diljem svijeta kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Svake godine na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u više od 50 zemalja održavaju se različite akcije.

"Recept za lijek protiv homofobije" sa zahtjevima lezbijske grupe Kontra zaprimio je predsjednik Vladinog ureda za ljudska prava Luka Mađerić.

Aktivisti Kontre svoje su aktivnosti nastavili na Trgu bana Jelačića dijeljenjem građanima informativnih letaka o Međunarodnom danu borbe protiv homofobije.(hina/metro-portal)

17.05.2010. 12:44:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh