« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
sklizavica

Ledena kiša paralizirala Hrvatsku

Baš kao što je najavljivano od meteorologa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

uvjeti na cesti

,

ledena kiša

,

snijeg i poledica

Zbog niskih temperatura i kiše koja se ledi na kolniku u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske vozi se vrlo otežano, a na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i na sjeverozapadu zemlje proglašeni su zimski uvjeti, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub. U Zagrebu je građane dočekalo jutarnje iznenađenje u obliku ledene kiše nakon koje je pao i centimetar snijega. Nažalost zimska je služba unatoč upozorenjima bila nespremna pa je građane jutros na glavnim prometnicama dočekao snijeg i led. Neočišćena je bila Ilica, Selska te Velikogorička pa su vozači imali priličnih problema.

Zato upozoravaju iz HAK-a kako posebice oprezno uz ograničenje brzine treba voziti autocestama: A 3 Bregana-Lipovac, A 6 Rijeka-Zagreb, A 2 Zagreb-Macelj, A 4 Zagreb-Goričan, te dionicom A 1 između tunela Sveti Rok i Mala Kapela.

Zaleđeni kolnici u Lici

Poledica krajnje otežava promet na cestama kroz Liku, a kiša koja se u dodiru s tlom smrzava, zaladila je kolnike pa je za sav promet zatvorena cesta Korenica-Gospić, a na većini cesta koreničkog i lapačkog područja na snazi su zimski uvjeti vožnje.

Ledena kiša i zrnati snijeg padaju i na širem području Brinja i Svetog Roka.

Brzina vožnje autocestom Zagreb-Split od tunela Mala Kapela do Sv. Roka ograničena je na 40 kilometara na sat.

Zbog poledice i neprilagođene brzine uvjetima na kolniku jutros su se na području Policijske uprave ličko-senjske dogodile 4 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na gotovo svim prometnicama u zemlji.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Istri, Dalmaciji i Hrvatskom primorju. HAK vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. (hina/metro-portal)

14.01.2009. 09:27:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh