« Kultura
objavljeno prije 3 godine
NAJAVE

Lauba otvara izložbe Martine Grlić i Petre Grozaj

Zagrebačka galerija Lauba - Kuća za ljude i umjetnost najavljuje za petak dvostruko otvorenje izložbi slikarica Martine Grlić i Petre Grozaj

Grlić & Grozaj
Grlić & Grozaj (Arhiva)
Više o

izložbe

,

Lauba

,

Petra Grozaj

,

Martina Grlić

Martina Grlić kroz ciklus "Hypermnesia" proučava istoimeni fenomen pojačane sposobnosti pamćenja koje tipično nastaje kao posljedica traume, hipnoze ili narkoze.

Pojam hipermnezija označava stanje suprotno amneziji, ali i jedno sasvim specifično stanje u kojem osoba sa nevjerovatnom točnošću opisuje i prisjeća pojedine detalje iz vlastite memorije. Koristeći estetski jezik koji se kreće između stvarnosti i snova, autorica materijalizira sjećanja prenošenjem simbola u polje realnog.

Metodom introspekcije i korištenjem arhivskih fotografija obiteljskih albuma istražuje područje sjećanja te dovodi u pitanje naučene ideologije koje sudjeluju u formiranju svijesti i identiteta. Nesigurnost memorije manifestira se kao devijacija unutar koje hiperbolizirani detalji bivaju izrezani i premješteni u sferu transcedentnog, simboličnog i nadrealnog. 

Ciklus novih ulja na platnu Petre Grozaj nastavlja se na prethodni ciklus "Krystal" koji je istraživao krhkost i čvrstoću svakodnevice, suprotne životne pojave koji se isprepliću.

Kao što sam naziv izložbe "Kaleidoscope" simbolično ukazuje, radi se o pogledu u novi svijet sastavljen od prepoznatljivih elemenata koji se nadopunjuju i tvore novu ''nadrealnu stvarnost'' koja je prožeta simbolikom i doživljajima.

Ime izložbe je proizašlo iz naziva jedne od slika iz ciklusa koja prikazuje portrete kako bi izgledali da se gledaju kroz spravicu kao što je kaleidoskop. Petra Grozaj prikazuje fascinaciju i čuđenje, iznenađenje nečime što je viđeno i doživljeno po prvi put, a ističe i vezu s pričom ''Alisa u zemlji čudesa'' koja također simbolički gleda u novi svijet i proučava što se to zbiva ''iza ogledala.''

16.04.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh