« Kultura
objavljeno prije 12 godina

Laptop za siromašne najbolji

Prva britanska nagrada za dizajn pripala je Yvesu Beharu za računalo od 100 dolara

Beharov dizajn pokazao se najzanimljivijim ocjenjivačkom sudu
Beharov dizajn pokazao se najzanimljivijim ocjenjivačkom sudu
Više o

Yves Behar

,

XO-1 laptop

,

One Laptop per Child

,

Brit Insurance

Laptop koji se dizajniran za prodaju u zemljama trećeg svijeta, dobio je prvu britansku nagradu za dizajn. XO-1 laptop Yvesa Behara stvoren s organizacijom One Laptop per Child s ciljem distribuiranja jeftinih računala za djecu u zemljama u razvoju.

Behar je dizajner našeg doba, svjestan kako poseban dizajn može privući brojne mase, bez obzira na cijenu. To dječje računalo vrijedno 100 dolara toliko je posebno, dizajn je toliko zavodljiv, da lako možemo zamisliti potražnju za takvim laptopom u bilo kojoj zemlji, bez obzira na razvijenost.

Beharov dizajn X0-1 laptopa  bio je nominiran zajedno sa stotinu drugih, kao što su Penguinova deluxe izdanja klasika, East Beach Caffe arhitekta Thomasa Heatherwicka, solarna letjelica Christopha Behlinga i kolekcija proljeće/ljeto poznatog dizajnera Gilesa Deacona.

Pandan TurneruTo dječje računalo vrijedno 100 dolara toliko je posebno, dizajn je toliko zavodljiv, da lako možemo zamisliti potražnju za takvim laptopom u bilo kojoj zemlji, bez obzira na razvijenost.
Prva britanska međunarodna nagrada za dizajn, nastala je kao odgovor na prestižnu Turnerovu nagradu koja se dodjeljuje za umjetnost. Odabrano je 70 kandidata, a uži izbor činio je sedam kategorija.
Među ostalim nominiranima bilo je  i deset tisuća srebrnih bicikala što ih se  prošlog ljeta moglo unajmiti u Parizu, kao i Nintendova igraća konzola Wii. Yves Behar je izjavio kako je nagrada šlag na torti za projekt koji predstavlja dobro djelo u ovom okrutnom svijetu.

Nagrađeni laptop koristi 90 posto manje energije od onih standardnih, a nastao je američkom sveučilištu MIT. Već je 600 tisuća tih prijenosnika distribuirano u zemlje u razvoju poput Perua, Urugvaja, Meksika, Nigerije, Etiopije i Mongolije. Inače, prva britanska međunarodna nagrada za dizajn nastala je kao odgovor na prestižnu Turnerovu nagradu koja se dodjeljuje za umjetnost.

Brit Insurance Designs of the Year odabrao je 70 kandidata, a uži izbor činilo je sedam kategorija dizajna, od mode i prijevoza do namještaja,  koji su nastali u zadnjih 12 mjeseci. O pobjedniku u svojoj kategoriji odlučivao je panel sudaca na čijem je čelu bio arhitekt i dizajner Antonio Citterio. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
20.03.2008. 22:09:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh