« Svijet
objavljeno prije 12 godina
NROL-32

Lansiran najveći satelit na svijetu

Divovska raketa nosač "Delta 4 Heavy", ponijela je u orbitu špijunski satelit NROL-32, za koji su američki dužnosnici rekli da je "najveći satelit na svijetu"

Lansiranje rakete Delta 4 Heavy
Lansiranje rakete Delta 4 Heavy (Getty Images)
Više o

SAD

,

lansiranje rakete

,

špijunski satelit NROL-32

Satelit NROL-32, koji je uspješno lansiran nakon niza odgoda zbog tehničkih problema, djelovat će u sustavu američkog Nacionalnog ureda za izviđanje (NRO). "Ova misija pomaže osigurati da ključna sredstva NRO-a nastave podupirati našu nacionalnu obranu", rekao je nakon lansiranja zrakoplovni general Ed Wilson, zapovjednik 45. svemirske eksadrile, izvijestila je TV mreža MSNBC News.

Točna svrha novog špijunskog satelita je tajna, ali ravnatelj NRO-a ukazao je na njegovu iznimnu veličinu. Govoreći 13. rujna na konferenciji udruge ratnog zrakoplovstva 'Air and Space', ravnatelj Bruce Carlson, umirovljeni zrakoplovni general, rekao je publici da će raketa 'Delta 4 Heavy' bili lansirana "s najvećim satelitom na svijetu".

Za usporedbu, satelit TerreStar-1, najveći svjetski komercijalni satelit ikada izgrađen, lansiran u srpnju 2009. europskom raketom Ariane 5, težio je 6910 kg. "Delta 4 Heavy", trenutno najveća bespilotna raketa u SAD-u, ima 893 tone potiska a visoka je 72 metra. Sastavljena je od tri potisnika poredana u liniju i najsnažnija je raketa s tekućim gorivom, koja može ponijeti teret od 24 tone u nisku Zemljinu orbitu i 11 tona u geosinkrone orbite koje koriste komunikacijski sateliti. Izgrađena je u suradnji Lockheed Martina i Boeinga, a prvi je puta lansirana 2004. Nedjeljno lansiranje, bilo je četvrto do sada za tu raketu. (hina/metro-portal)

22.11.2010. 08:52:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh