« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
BRAVO!

Lansiran Falcon 9, potisnik spušten na oceansku platformu

Uspješno automatsko slijetanje glavnog stupnja rakete na platformu u Atlantskom oceanu predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima milijardera Elona Muska i njegove tvrtke Space Exploration Technologies

Elon Musk je uspio!
Elon Musk je uspio! (Arhiva)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

SpaceX

,

Falcon 9

Raketa Falcon 9 privatne svemirske tvrtke SpaceX uspješno je u petak lansirana iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a njezin je glavni potisnik nekoliko minuta kasnije spušten na oceansku platformu kako bi se mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u povijesti svemirskih letova, prenose

Uspješno automatsko slijetanje glavnog stupnja rakete na platformu u Atlantskom oceanu predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima milijardera Elona Muska i njegove tvrtke Space Exploration Technologies da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

Falcon 9 je u orbitu poslao teretni svemirski brod Dragon koji bi u nedjelju trebao pristati uz ISS, 100 milijarda dolara vrijednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. Riječ je o prvoj opskrbi međunarodne stanice raketom SpaceX-a za NASA-u nakon incidenta u lipnju prošle godine kada je Falcon 9 s Dragonom i teretom za ISS eksplodirao nedugo nakon polijetanja.

Oko dvije i pol minute nakon lansiranja u petak, pošto je potrošio gorivo, glavni dio dvostupanjske 70-metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara sjeveroistočno od Cape Canaverala. Na snimkama NASA-e vidi se kako se golemi potisnik rakete lagano spustio na platformu, osam minuta nakon lansiranja. "Raketa je sletjela, nije probila platformu, ili se prevrnula. Zaista smo sretni i uzbuđeni zbog toga", kazao je Musk novinarima u svemirskom centru Kennedy nedugo nakon spuštanja rakete.

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je na Twitteru novi Muskov uspjeh. "Čestitam SpaceX na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA-e Amerika i dalje predvodi svemirska istraživanja", napisao je Obama. Četiri ranija pokušaja spuštanja rakete nisu uspjela, ali u prosincu prošle godine glavni stupanj Falcona 9 uspješno je spušten na tlo u Cape Canaveralu.

Golemi potisnik bit će s platforme vraćen na Floridu u nedjelju, zatim testiran, a nakon toga najvjerojatnije iskorišten u novoj komercijalnoj svemirskoj misiji, možda već u svibnju, rekao je Musk. Tvrtka SpaceX planira kasnije ove godine svaka dva tjedna lansirati rakete s uzletišta u Kaliforniji i Floridi kako bi ispunila narudžbe za postavljanje satelita u orbitu vrijedne oko 10 milijarda dolara.

Musk je ocijenio da bi se svaka raketa Falcon 9, odnosno njezin glavni potisnik, mogla koristiti deset do 20 puta, a uz neke manje korekcije i reparaciju i do stotinu puta. SpaceX također planira kasnije ove godine testirati snažniju verziju Falcona koja bi umjesto devet imala 27 raketnih motora. Teretni brod Dragon lansiran u petak, koji na svemirsku stanicu nosi teret od oko tri tone hrane, zaliha i druge opreme - uključujući prototip habitata na napuhavanje - trebao bi u nedjelju pristati uz ISS.

09.04.2016. 10:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh