« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ALTERNATIVA RJEŠENJA

U Labinu postavljen prvi fiksni punjač za električne automobile

Hrvatska elektroprivreda je u suradnji s njemačkom energetskom tvrtkom RWE, danas u Labinu predstavila prvi fiksni i trajni punjač za električne automobile u Hrvatskoj

Punjač za elektro automobile
Više o

Labin

,

električni automobil

,

2. kolo Lige prvaka

HEP i RWE u Labinu imaju zajednički proizvodni objekt što je utjecalo na izbor Labina kao lokacije za postavljanje uređaja, kažu u HEP-u. Punjač je postavljen u povodu europske manifestacije Tjedan mobilnosti i europske promotivne turneje električnog automobila Tesla Roaster.

HEP-ov menadžment predviđa da će ta tvrtka za dvije godine imati oko 150 stanica za napajanje električnih automobila, a u planu je i razvoj tehničkih rješenja za punjenje u domovima vozača. Većina HEP-ovih punionioca trebala bi se nalaziti na postojećim HEP-ovim lokacijama u hrvatskim gradovima.

U HEP-u smatraju da bi u budućnosti optimalan broj mjesta za punjenje elektromobila u Hrvatskoj bio oko tri tisuće. U razvoju tog posla HEP surađuje s RWE-om s kojim je potpisao memorandum o razumijevanju, a ugovor o poslovnoj suradnji trebao bi biti sklopljen krajem godine.

Električni automobili smatraju se budućnošću osobnog cestovnog prijevoza. Prema studiji konzultantske kuće Roland Berger, čiji se nalazi prenose u priopćenju RWE-a, do 2020. godine globalna prodaja električnih automobila mogla bi narasti na 10 milijuna vozila, a u zapadnoj Europi tržišni udio električnih i hibridnih automobila mogao bi biti i do 25 posto.

Električni automobili bi za samo deset godina mogli biti znatno isplativiji vozačima od tradicionalnih, pa ne čudi što mnoge europske zemlje već sada subvencioniraju svoje građane pri njihovoj kupnji, kažu u Roland Bergeru. (hina/metro-portal)

24.09.2010. 14:50:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh