« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
OPREZNO

Kupljenu odjeću prvo - operite!

Sintetička oprema za vježbanje - sjajni, rastezljivi, vodootporni materijali koji su danas toliko popularni - često su krivci za kontaktni dermatitis

Prvo operite!
Prvo operite! (Arhiva)
Više o

nova odjeća

,

pranje

,

kontakni dermatitis

Shopping je najčešće zabavan, no nakon što se vratimo, prvo moramo staviti odjeću u mašinu i oprati je, kažu stručnjaci. U suprotnom, za nekoliko dana na koži bi se moglo pojaviti crvenilo, osip i svrab.

Alergijski kontaktni dermatitis je reakcija imunološkog sustava na alergen iz odjeće  koji je došao u kontakt s vašom kožom. To uzrokuje odgođenu reakciju: osip koji se pojavljuje nekoliko dana nakon izlaganja, a može trajati tjednima.

"Kada vidimo alergijski kontaktni dermatitis, to je obično zbog boja u odjevnim predmetima", kaže dr. Susan Nedorost, profesorica dermatologije na Sveučilištu Case Western Reserve i direktorica programa liječenja dermatitisa na sveučilišnoj bolnici u Clevelandu za Time. Specijalne boje se primarno koriste u sintetičkim materijalima za odjeću od poliestera i najlona.

Znojenje i trenje mogu boju izvući iz odjeće i prenijeti na kožu.

Sintetička oprema za vježbanje - sjajni, rastezljivi, vodootporni materijali koji su danas toliko popularni - često su krivci za  kontaktni dermatitis.

"Ako pacijent dođe i ima osip oko stražnjeg dijela vrata i oko pazuha, prvo pitanje koje postavljam je što nose kada treniraju", objašnjava dermatologinja za spomenuti portal. "Pranjem nove odjeće, možete ukloniti malo više boje i biti manje izloženi kemikalijama", dodaje.

U vrlo rijetkim slučajevima, poduzimanje tog koraka može čak spriječiti razvoj nove alergije. Naime, ako je previše boje završilo primjerice u otvorenoj rani, može doći doreakcije imunološkog sustava i trajne osjetljivosti.

Osipi nisu jedini zdravstveni problem koji se dovodi u vezu s kemikalijama iz odjeće.

U studiji provedenoj 2014. na Sveučilištu u Stockholmu znanstvenici su testirali 31 uzorak odjeće kupljen u maloprodaji, različit po boji, materijalu, marki, zemlji proizvodnje i cijeni. U 29 uzoraka pronađena je kemikalija kinolin, a najviša koncentracija nađena je u odjevnim predmetima od poliestera.

Kinolin se koristi u porizvodnji boje, a Američka agencija za zaštitu okoliša klasificirala ga je kako potencijalno kancerogenog za ljude, na temelju istraživanja provedenih na miševima. 

Stoga, idući put kada kupite neki odjevni predmet nemojte biti nestrpljivi i odmah ga odjenuti. Neka ga prvo "isproba" vaša perilica za rublje.   

26.07.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh