« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
UNIŠTAVATE TRBUH ZAGREBA

Kumice prosvjedovale na Dolcu

Zagrebačke kumice više ne smiju prodavati sir i vrhnje na otvorenom, pa su se okupile na prosvjedu u centru grada

Kumice prosvjedovale na Dolcu
Kumice prosvjedovale na Dolcu (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Michael Camillo

,

17. listopada

Stotinjak prodavačica mliječnih proizvoda jutros je prosvjedovalo na zagrebačkoj Tržnici Dolac zbog zabrane prodaje sira i vrhnja na otvorenom, izvan rashladnih vitrina. Kumice su rano jutros sa svojim proizvodima došle na Dolac, a kako je danas na snagu stupilo rješenje sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva o zabrani prodaje mliječnih proizvoda na otvorenom, nisu mogle prodavati a da ne plate kaznu.

Zato su sir i vrhnje Zagrepčanima dijelile besplatno. Prodavačice su se okupile na prosvjedu s parolama "Uništavate trbuh Zagreba", "Hoćemo raditi", "Želimo hraniti i školovati svoju djecu"...

K njima je oko 10,30 sati došao gradonačelnik Milan Bandić i obećao im rješenje problema. Bandić je najavio da će danas uputiti dopis ministru Darku Milinoviću i tražiti odgodu izvršenja rješenja o zabrani rada dok se ne obavi postupak procedure nabave potrebnih konzervatora. Rekao je da će kumice do tada raditi jer su temperature takve da se raditi može.

Po njegovim riječima, odgovarat će oni koji su za to odgovorni. Podsjetio je da je u studenome prošle godine sanitarna inspekcija pohodila Tržnice Zagreb i dala im rok do 1. lipnja ove godine da to srede, a kako one to nisu napravile, 12. lipnja Tržnicama Zagreb uručeno je novo rješenje i dan im je rok do 1. rujna. One nisu napravile svoj posao, a zbog toga ljudi danas nemaju sir i vrhnje na policama, rekao je Bandić. Na upit tko je taj posao trebao napraviti, Bandić je odgovorio: Tržnice Zagreb - podružnica Zagrebačkog holdinga.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će grad Zagreb za svojih 100-ak kumica iz grada osigurati vitrine, a za ostalih 500-ak koje dolaze u grad uputit će dopis općinama, gradovima i županijama odakle dolaze da to isto učine. Ako ne budu imali sluha za to, grad Zagreb će za sve mljekare osigurati konzervatore, najavio je Bandić.

"Nitko identitet grada Zagreba neće ukinuti, a to znači prodavat će se sir i vrhnje i dalje", poručio je Bandić, pozdravljen pljeskom okupljenih kumica. Pošto su dobile takav odgovor od zagrebačkog gradonačelnika, kumice su se u povorci uputile na Trg bana Josipa Jelačića te potom u katedralu.

Prije nego je obećao da će problem biti riješen, predsjednik Županijskog saveza udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije "Prgica" Mario Pečnik je najavio prosvjede diljem Hrvatske ako se sutra na tržnicama ne budu mogli prodavati mliječni proizvodi kao i dosada. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh