« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
RAUL RADI SVOJE...

Odrasli Kubanci od ponedjeljka mogu slobodno u inozemstvo

Što će reći SAD na najvjerojatniju poplavu Kubanaca u Floridi, tek će se vidjeti

U ovom prirodnom raju, stvari se mijenjaju
Više o

Kuba

,

Raul Castro

Reformacija migracijskog zakona odnosi se na starije od 18 godina, pa je na nekin način ipak restriktivan i zbog toga neće biti moguće masovono iseljavanje kompletnih obitelji, što bi se s obzirom na ekonomski jad na Kubi, lako moglo očekivati.

"Od 14. siječnja, sve osobe starije od 18 godina moći će putovati" izvan otoka, izjavio je za kubansku televiziju Lamberto Fraga, dužnosnik iz migracijske službe.

Malodobnici će moći putovati uz odobrenje roditelja ili staratelja.

Zakon će poboljšati status dva milijuna Kubanaca koji žive u inozemstvu, od čega 80 posto u Sjedinjenim Državama, najviše na Floridi, ali i sportaša i umjetnika koji su gostovanja u inozemstvu znali iskoristili za prebjeg.

Predsjednik Raul Castro najavio je 16. listopada reformu migracijskog zakona s naznakom da će se primjenjivati od 14. siječnja 2013.

Od 60-ih godina, Kubanci koji žele napustiti otok, mogli su zatražiti "bijelu kartu" i predočiti garantno pismo iz inozemstva gdje su mogli boraviti najdulje 11 mjeseci pod prijetnjom da im imovina bude zaplijenjena i zabranjen povratak u zemlju.

Prema novom zakonu u inozemstvu će moći boraviti do 24 mjeseca.

Reformama zadnjih godina Raul Castro dao je veće slobode privatnom sektoru i dopustio Kubancima kupnju vozila i kuća, posjedovanje mobitela i mogućnost odsjedanja u hotelima što dosad nisu imali.

Međutim, neće svi Kubanci moći neometano uživati u slobodi kretanja. Najuspješniji sportaši kojima se Kuba osobito ponosi, pojedini rukovoditelji te vrhunski stručnjaci morat će tražiti posebna odobrenja.

Vlada je takva ograničenja objasnila tvrdnjom da Sjedinjene Države desetljećima potiču "odljev mozgova" i prebjeg vrhunskih sportaša.

Zadnjih godina više od 30 vrhunskih sportaša zatražilo je azil dok su gostovali u inozemstvu, među njima i boksački prvak Guillermo Rigondeaux te nekoliko prvaka u bejzbolu, nogometu i košarci.

Vlasti su ovaj tjedan najavile da će liječnici moći putovati bez zapreka.

Disidenti, koje kubanska vlada naziva "plaćenicima" SAD-a, strahuju da će im kubanske vlasti i dalje ograničavati putovanja u inozemstvo jer novi zakon sadrži zabranu putovanja ako je ono prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Disident Elizardo Sanchez, predsjednik Kubanskog povjerenstva za ljudska i nacionalna prava, koje je ilegalna ustanova, ali je vlada tolerira, smatra da će vlada nastaviti diskriminirati osobe koje ne podržavaju režim.

12.01.2013. 13:00:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh