« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
IZNENAĐUJUĆI SPORAZUM

Kuba: Prvih šest oslobođenih političkih zatvorenika napustilo zemlju

Oslobađanje političih zatvorenika rezultat je dogovora kubanske vlade i Rimokatoličke crkve do kojeg je došlo nakon štrajka glađu Guillerma Farinasa

Disident Guillermo Farinas 135 dana štrajkao je glađu tražeći oslobađanje 26 zatvorenika
Disident Guillermo Farinas 135 dana štrajkao je glađu tražeći oslobađanje 26 zatvorenika (Getty Images)
Više o

Kuba

,

Rimokatolička crkva

,

politički zatvorenici

,

Falcon 9

Šest političkih zatvorenika oslobođenih na Kubi otputovalo je u ponedjeljak navečer u Španjolsku zajedno s najbližim rođacima, kao prvi od 52 politička zatvorenika kojima je odobreno napuštanje zemlje, izjavio je službenik u španjolskom veleposlanstvu u Havani, prenose agencije.

Njihovo oslobađanje rezultat je iznenađujućeg sporazuma između Rimokatoličke crkve i kubanske vlade postignutog prošloga tjedna, nakon što je štrajk glađu disidenta Guillerma Farinasa gotovo završio njegovom smrću.

>> Kubanski disident Orlando Zapata umro nakon štrajka glađu

Farinas (52) je štrajkao glađu 135 dana, tražeći oslobađanje 26 oboljelih političkih zatvorenika. Šest oslobođenih zatvorenika i 30-ak njihovih rođaka ukrcalo se na redoviti let kompanije Air Europa za Španjolsku, izvijestio je AFP. Sedmi oslobođeni zatvorenik bit će ukrcan na kasniji let Iberia Airlinesa, rekao je diplomat.

Oslobođeni zatvorenici koji su napustili Kubu su Pablo Pacheco, Jose Luis Garcia Paneque, Lester Gonzalez, Antonio Villarreal, Julio Cesar Galvez, Omar Ruiz i Ricardo Gonzalez, te njihove obitelji, rekao je bivši politički zatvorenik Oscar Espinosa, kojega je nazvao jedan od njih prije nego što su se ukrcali na let. Strani novinari držani su podalje od skupine. 8hina/metro-portal)

13.07.2010. 08:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh