« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SRETAN BOŽIĆ, POROĐENJE ISUSOVO

Kršćani diljem svijeta slave Božić, Papa poslao poruku ohrabrenja

Papa Benedikt XVI. je, obraćajući se desecima tisuća vjernika koji su se usprkos hladnoći okupili na Trgu sv. Petra u Vatikanu, čestitao Božić na 65 jezika

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Božić

,

čestitka

Kršćani diljem svijeta u subotu su slavili Božić, a papa Benedikt XVI., duhovni vođa više od milijarde katolika, u svom je tradicionalnom božićnom obraćanju "Gradu i svijetu" izrazio nadu u mir i solidarnost u svijetu, te uputio poruke ohrabrenja progonjenim katolicima u Iraku i Kini, prenose agencije.

Papa Benedikt XVI. je, obraćajući se desecima tisuća vjernika koji su se usprkos hladnoći okupili na Trgu sv. Petra u Vatikanu, čestitao Božić na 65 jezika, među kojima i na hrvatskom. "Sretan Božić, porođenje Isusovo", rekao je Papa, koji bi sljedeće godine trebao posjetiti Hrvatsku. "Neka rođenje Princa mira podsjeti svijet gdje leži iskrena radost, i neka se vaša srca ispune nadom i veseljem, jer je Spasitelj rođen za nas", poručio je Papa, prenosi Reuters. Benedikt XVI. rekao je da je božićna poruka mira i nade uvijek nova, iznenađujuća i smiona te da bi trebala svakoga potaknuti na mirnu borbu za pravdu. Izrazio je nadu da će Božić donijeti utjehu kršćanima u Iraku i na cijelom Bliskom istoku, gdje bi, kako strahuje Vatikan, moglo doći do egzodusa kršćana zbog nasilja, kao što je bio nedavni napad militanata na kršćansku crkvu u Bagdadu u kojem su poginule 52 osobe.

Papa je poželio da božićni duh donose mir u Somaliju, u Darfur, Obalu Bjelokosti, te na politički i socijalni nestabilni Madagaskar. Pozvao je na potrebu poštovanja ljudskih prava u Afganistanu i Pakistanu, a dvije Koreje pozvao je na pomirenje. Papa je molio da Božić "ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti vjernika Crkve u Kini" i osudio je "ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti". Također je molio i za sve žrtve prirodnih katastrofa diljem svijeta. U Betlehem, grad na Zapadnoj obali u kojem se, po Bibliji, rodio Isus, ove je godine na proslavu Božića stigao rekordan broj hodočasnika. Palestinski dužnosnici objavili su da je u grad stiglo više od 90.000 ljudi, što je rekordna brojka. Polnoćku u Betlehemu predvodio je latinski patrijarh Jeruzalema Fuad Tval, najviši autoritet Katoličke crkve u Svetoj zemlji.

Na misi kojoj su nazočili najviši palestinski dužnosnici među kojima i predsjednik Mahmud Abas, latinski patrijarh je molio za mir na Bliskom istoku, te se zauzeo za međuvjerski dijalog, prenosi agencija AFP. Ovotjedni prekidi i kašnjenja zračnog i željezničkog prometa zbog loših vremenskih uvjeta pokvarili su božićne blagdane stotinama tisuća ljudi u Europi, a stotine putnika Božić su provele u zračnim lukama jer njihovi zrakoplovi nisu mogli poletjeti zbog snijega i leda. (hina/metro-portal)

25.12.2010. 18:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh