« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
hrvatska dramatika

Krležini dani od 7. do 10. prosinca u Osijeku

Priredbu će popratiti trodnevni znanstveni skup "Hrvatska drama, kazalište i društvo", s više od 30 teatrologa, redatelja i kazališnih kritičara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

Miroslav Krleža

,

krležini dani

,

osijek hnk

,

hrvatska drama

Tradicionalna kazališno-teatrološka priredba "Krležini dani" ove se godine, od 7. do 10. prosinca, 20. put organizira u Osijeku, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Organizacijskog odbora u osječkom HNK.

"Krležini dani" počinju otvorenjem izložbe varaždinskoga HNK "Hrvatski kazališni plakat" 2007. - 2008 te predstavom "Kraljevo" Miroslava Krleže, u izvedbi zagrebačkoga HNK, kazao je intendant osječkoga HNK Božidar Šnajder.

U kazališnom dijelu priredbe osječki HNK izvest će predstavu "Fragile" Tene Štivičić, vinkovačko Gradsko kazalište "Joze Ivakića" i Hrvatsko kazalište iz Pečuha zajedničku predstavu "Seks i glad" Josipa Cvenića, a varaždinski HNK predstavu "Vučjak" Miroslava Krleže.

Šnajder je dodao kako će priredbu popratiti trodnevni znanstveni skup "Hrvatska drama, kazalište i društvo", na kojemu će sudjelovati više od 30 teatrologa, redatelja i kazališnih kritičara. Uz ostalo, raspravljat će se o poratnoj hrvatskoj dramatici do sredine 50-ih godina 20. stoljeća, hrvatskoj drami s religijskim elementima u razdoblju komunizma te odjecima mađarske drame u Krležinoj dramaturgiji.

"Krležini dani" održavaju se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture te znanosti obrazovanja i športa, u supokroviteljstvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), osječkog Svečilišta "Josipa Jurja Strossmayera" i osječkoga Filozofskog fakulteta.

Uz osječki HNK organizatori "Krležinih dana" su Zavod za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU-a te osječki filozofski fakultet. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 14:35:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh