« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
OECD:

Kriza bi do kraja 2010. mogla zatvoriti 25 milijuna radnih mjesta

U napune dvije godine izgubljeno je 15 milijuna radnih mjesta, a unatoč znacima gospodarskog oporavka ugroženo je još 10 milijuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

nezaposlenost

,

OECD

,

gospodarska kriza

,

svjetska kriza

,

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj

U godišnjem izvješću Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) objavljenom u srijedu, tvrdi se kako bi pad gospodarskih aktivnosti do kraja 2010. godine mogao rezultirati ukidanjem čak 25 milijuna radnih mjesta, uz rast stope nezaposlenosti u zemljama OECD-a na rekordnih 10 posto.

OECD u izvješću ističe kako je od kraja 2007. do srpnja 2009. izgubljeno 15 milijuna radnih mjesta, a još bi ih 10 milijuna moglo nestati do kraja iduće godine unatoč znacima gospodarskog oporavka.

"Najveća opasnost leži u tome da veći dio takvog snažnog rasta nezaposlenosti postane strukturalan po prirodi", stoji u OECD-ovom izvješću. Ovo usporavanje uništava daleko više radnih mjesta od svih ostalih recesija u razdoblju od početka 70-ih, ističe OECD.

"Svjetsko se gospodarstvo oporavlja. Ulili smo u njega tisuće milijardi dolara i naravno da vidimo rezultate. No, nezaposlenost je ključna u ovoj krizi. Ne možemo proglasiti pobjedu samo na temelju rasta gospodarskih pokazatelja. Ne smijemo uzeti zdravo za gotovo da će obnovljeni rast gospodarskih aktivnosti riješiti problem nezaposlenosti", kazao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Stopa nezaposlenosti u zemljama OECD-a već je dosegnula najvišu razinu od Drugog svjetskog rata, skočivši do lipnja 2009. na 8,3 posto, s 5,6 posto krajem 2007., stoji nadalje u OECD-ovom izvješću. Najnoviji prosjek za zemlje OECD-a iznosi 8,5 posto u srpnju.

Najteže su pogođene Španjolska, Irska i SAD, čije su stope nezaposlenosti u razdoblju od kraja 2007. do sredine 2009. porasle za 9,7 odnosno 7,8 i 4,5 postotnih bodova.

"Situacija na tržištu rada bila bi još gora da vlade nisu posegnule za ekspanzionističkim monetarnim i fiskalnim mjerama", ističe OECD, uz procjene da će državna potrošnja na anti-recesijske projekte povisiti ukupnu stopu zaposlenosti u idućoj godini za 0,8 do 1,4 posto više nego što bi to bio slučaj da ti projekti nisu pokrenuti.

(Hina/Metro-portal)

16.09.2009. 15:03:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh