« Film
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
EKSKLUZIVNO

Kritičari: ‘Nepravda je ne dati Oscara Danielu’

Više o

daneil day lewis

Daniel Day-Lewis prakticira glumačke metode Strasbergova Actor’s studija koje podrazumijevaju rigorozne pripremne tehnike. Kao glumac koji pedantno i precizno priprema svoje uloge nastojeći se potpuno poistovjetiti s likovima koje glumi, postao je poznat kao zahtjevan i pomalo neposlušan suradnik, ali i glumac koji će svakom redatelju znati ‘isporučiti’ vjernu prezentaciju zamišljenog lika.

Kada se pripremao za ulogu Sheridanovog ‘Boksača’, punih šest mjeseci je trenirao boks s profesionalnim boksačem i bivšim prvakom svijeta. Prije snimanja ‘Posljednjeg Mohikanca’ neko je vrijeme boravio u divljini i pokušao replicirati život bez suvremenih pomagala. Zbog filma ‘Moje lijevo stopalo’ koji mu je donio i Oscara, a u kojem je glumio hendikepiranog pisca i slikara Christyja Browna, neprestano je boravio u invalidskim kolicima, pa čak i  kada nije bio na filmskom setu, a zbog te je uloge i slomio dva rebra. Želio je, izjavio je, potpuno ući pod kožu svog lika. Kada je snimao Scorseseove ‘Bande New Yorka’, unatoč sugestijama redatelja i molbama ekipe da zbog iznimno niske temperature barem izvan snimanja nosi kaput, Danijel je to kategorički odbio uz objašnjenje da ne želi nositi odjeću drukčiju od one u koju su se odijevali newyorški ‘banditi’ 19. stoljeća.

Scenarij za film ‘Bit će krvi’ dobio je pune dvije godine prije početka snimanja, a kako je izjavio, bio je pomalo nesiguran oko filma i uloge Plainviewa.

- Odlučiti raditi na nekom filmu zapravo je vrlo lako. Kada postoji potreba, tome se ne može odoljeti. Kada je nema... Pa, mislim da svakako nema smisla raditi bilo koji kreativan posao ako nemate neodoljivu potrebu za time. Za mene je to vrlo radostan proces. No, imajući u vidu da se u ovom slučaju radilo o tri godine, to je prilično visoka cijena izražena razdobljem moga života koje je u to uloženo. Tako da se, u slučaju kad sam u nedoumici, više radi o pitanju: Jesi li se spreman predati ovome koliko god dugo bude potrebno? U redu je postavljati sebi ovakva pitanja. Mislim da je to važno, no ja uvijek na posao idem s velikim veseljem. Uvijek, uvijek, da.

Rigorozni glumacZbog uloge hendikepiranog pisca i slikara Christyja Browna koja mu je donijela Oscara, Day-Lewis nije izlazio iz invalidskih kolica, a prilikom snimanja slomio je dva rebra. Film Paula Thomasa Andersona (‘Magnolija’, ‘Kralj pornića’) svojevrsna je prekretnica u karijeri mladog, ali uglednog američkog redatelja - nema više isprepletenih priča i brojnih likova, već je riječ o kronološki ispričanoj priči koji se bavi jednim likom u svom središtu. ‘Bit će krvi’ je jedan od najvećih favorita za Oscara, a za to je zaslužan i maestralni Day-Lewis koji se pojavljuje u gotovo svakoj sceni dvosatnog filma. U svojoj maniri, sasvim tipično i day-lewisovski, glumac je nastavljao živjeti svoj lik i izvan snimanja, pa čak i kada se vraćao svojoj obitelji.

Nakon nagrada SAG-a i britanske Bafte, kritičari se opravdano  zalažu za novog Oscara u rukama britanskog glumca. Sve drugo, kazali su, bilo bi nepravedno.                                                       

Piše: Za Metro Express: Bev Regas
20.02.2008. 01:10:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh