« Televizija
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
DISCOVERY

Krije li se blago Inka na Otoku zmija?

Le­genda govori kako je Cavendish sakrio svoje blago negdje u blizini obale Brazila kako bi ga zaštitio od progonitelja, u nadi da će se jednog dana vratiti po njega

Istraživači su u stalnoj opasnosti
Istraživači su u stalnoj opasnosti (Discovery Channel)
Više o

Discovery Channel

,

blago Inka

,

Otok zmija

Suvremeni lovci na blago itekako postoje. Ljudi koji se inspiriraju legendama, proučava­ju arhive i riznice te onda odvažno kreću u lov na blago! Discovery Channel prati ekspe­diciju koja se uputila na zabranjeni brazilski otok Queimada Grande u potrazi za izgub­ljenim blagom Inka. Legenda govori kako su portugalski konkvistadori u 16. stoljeću uk­rali golemu količinu zlata drevnih Inka. Ovi moderni lovci će trebati čelične živce dok se bore s opasnim vremenskim uvjetima na jednom od najopasnijih terena na svijetu. Ako naprave pogrešan korak on ih može koštati ne samo nevjerojatnog bogatstva, već i nji­hovih života. Queimada Grande poznat je kao otok zmija na kojem na svakom kvadrat­nom metru živi po jedan primjerak jedne od najotrovnijih zmijskih vrsta na svijetu - bot­hrops insularis. Potraga za blagom: Otok zmija na programu je od 15. rujna, u­torkom u 20 sati.

POTRAGA ZA BLAGOM: OTOK ZMIJA  - činjenice

• Ilha de Queimada Grande, ili Otok zmija, nalazi se uz obalu Brazila - otprilike 145 kilometara od centra grada Sao Paulo.

• Unatoč naoko maloj veličini, jedan ugriz zmije bothrops insularis može izazvati zatajenje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crijevno krvarenje, krvarenje u mozgu i na kraju, smrt.

• Bothrops insularis je svoje ime dobila po zlatnoj boji kože, obično naraste do 70 centimetara, iako postoje dokumentirani primjerci i do 115 centimetara.

• Zmije nemaju prirodnih predatora na ovom otoku, a jedini izvor hrane su im ptice selice. Procjenjuje se da na otoku živi između dvije do četiri tisuće zmija bothrops insu­laris, što je u prosjeku ekvivalentno jednoj zmiji na svaki kvadratni metar.

• Bothrops insularis je evoluirala do penjanja i vrebanja na drveću, čekajući naivne ptice da slete kako bi ih napala.

• U nastojanju da se sagradi plantaža banana početkom dvadesetog stoljeća, gradi­telji su pokušali pobiti sve zmije paljenjem cijelog otoka. Nisu uspjeli.

• Posljednji ljudski stanovnici otoka radili su u svjetioniku, a otok su napustili oko 1920., nakon što je svjetionik automatiziran.

• Brazilska vlada sankcionira sve ekspedicije na Otok zmija, što izuzetno otežava mogućnost pristupa ovom smrtonosnom otoku.

• Znanstvenici vjeruju kako postoji medicinski potencijal u otrovu zmije bothrops insularis. U budućnosti, taj bi se otrov mogao koristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili potencijalno čak i kao lijek protiv raka.

• Lovci na zmije otrovnice su prijetnja ekosustavu Otoka zmija. Oni odlaze u neau­torizirane izlete na otok kako bi lovili zmije.

• Svaka zmija ulovljena na Otoku zmija u pravilu se prodaje na crnom tržištu za tisuće i tisuće dolara.

Sir Thomas Cavendish je bio legendarni engleski gusar i istraživač  iz 16. stoljeća, poznat po brojnim putovanjima na kojima je pljačkao luke i brodove na putu.

Le­genda govori kako je Cavendish sakrio svoje blago negdje u blizini obale Brazila kako bi ga zaštitio od progonitelja, u nadi da će se jednog dana vratiti po njega. Taj dan nikada nije došao, a njegovo blago i dan danas je izgubljeno.

10.09.2015. 14:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh