« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
NAJAVE

Krenuo je 2. krug Uličnog triptiha: Dame nastupaju

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba nastavlja se umjetnički projekt Ulični triptih s jedinstvenom „izložbom u promjeni”

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ernest Mazarekić)
Više o

drugi krug

,

Ulični triptih

,

Tea Jurišić

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, ovih je dana završen drugi ciklus oslikavanja projekta Ulični triptih. Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene pri čemu će zagrebačke ulice postati bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima.

Ovog puta odabrane ulične panele oslikale su tri talentirane hrvatske umjetnice te tako ženskim rukopisom obilježile drugi krug oslikavanja jedinstvene „izložbe u promjeni".

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a (Trg bana Jelačića 11), oslikala je OKO koja je o radu pod imenom Multiple friendships ovim povodom rekla: „Postoji onaj trenutak u životu kada se odvajamo od vlastite obitelji, i prije nego što imamo svoju, tada su nam prijatelji sve, oni su naša obitelj. Što šarenija prijateljstva imamo, to nam je život čarobniji. Ovo je rad za sve prijatelje, neke prošle, neke buduće. Za sve one trenutke potpore, smijeha i suza. Za sve nas."

Prethodno oslikani panel u Radićevoj ulici (kod broja 46), zamijenio je Novi optimizam Zagreba koji potpisuje Tea Jurišić: „Strastvena, crvena boja je ono što mi padne na pamet kada se sjetim svog omiljenog grada, i to prvenstveno zbog Šestinskog kišobrana, jednog od najprepoznatljivijih motiva Zagreba. Nakon dugo vremena, raznih nedaća koje su zadesile grad, ljudi se napokon počinju okupljati i gubiti u vrevi. Šarolika ekipa teče ulicama poput vode, a kišobran ih sve zajedno štiti od vremena, problema i lošeg raspoloženja."

Treća lokacija, ujedno i nova u ovom krugu oslikavanja, nalazi se u parku Opatovina i nosi ideju Sanje Stojković objedinjenu pod imenom Pogled kroz prozor u ljepši svijet, o čemu je umjetnica ovom prilikom rekla: „Svima nam treba malo više optimizma i veselijih boja, samo moramo naučiti gledati u tom smjeru. Scenografija je postavljena na Opatovini, a na vama je da zamislite što sve možete vidjeti pogledom kroz prozor, a ovog puta i na ulicama Zagreba."

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima - svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske. Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija pa vas tako iz prvog kruga oslikavanja na stepenicama tržnice Dolac i dalje čeka rad Mislava Lešića pod imenom Ulična rapsodija. Iduće oslikavanje je najavljeno za zadnji kvartal 2021., a do tada imate priliku svakodnevno razgledati ovu besplatnu izložbu u centru Zagreba.

Pratite Ulični triptih na Facebooku i Instagramu.

28.07.2021. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh