« Biznis
objavljeno prije 5 mjeseci i 29 dana
EU FONDOVI

Krediti i zajmovi za ruralni razvoj

Poljoprivrednicima na raspolaganju 70,6 milijuna EURa uz kamatnu stopu od 0,1 do 1 posto - prilika koju jednostavno ne smijete propustiti

Iskoristite priliku
Iskoristite priliku (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicije u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,1 do 1,0%.

Namjena zajmova, kredita i jamstava

Ovim programom, koji obuhvaća zajmove, kredite i jamstva, daje se potpora ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (po uzoru na podmjeru 4.1), preradu poljoprivrednh proizvoda (po uzoru na podmjeru 4.2), ulaganja u razvoj nepoljoprivredne djelatnosti (po uzoru na podmjeru 6.4) te ulaganjima u sektoru šumarstva (po uzoru na podmjeru 8.6). Sredstvima se može financirati materijalna i nematerijalna imovina te obrtna sredstva kao i kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljena oprema, s ciljem povećanja konkurentnosti i učinkovitosti te modernizacije poslovanja.

Zajmovi s niskim kamatama

Od 1. rujna 2018. godine dostupni su mikro i mali zajmovi do 50.000 EUR. Kamatne stope protežu se od  0,5% do 1%, ovisno o razvijenosti jedinice lokalne samouprave, a kamata od 0,1% namijenjena je sektoru mljekarstva tj. primarnim proizvođačima u području govedarstva, kozarstva i ovčarstva te prerađivačima - mljekarama i siranama.
Krediti veći od 50.000 eura

Za mikro, male i srednje subjekte gospodarstva u sektoru poljoprivrede, prerade i ribarstva mogući su i krediti veći od 50.000 EUR. Riječ je o investicijskim kreditima HBOR-a putem poslovnih banaka za ulaganja u područjima od posebne državne skrbi ili u potpomognutim područjima.

Više o kreditima i zajmovima možete pronaći ovdje.

20.02.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh