« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MONTAKI

Krajem listopada mogući pregovori o iranskom nuklearnom programu

Iranski ministar vanjskih poslova Manučer Motaki ocijenio je u da bi Iran i skupina 5+1 mogli krajem listopada, početkom studenoga nastaviti pregovore o iranskom nuklearnom programu

Iransko nuklearno postrojenje
Iransko nuklearno postrojenje (Shutterstock)
Više o

pregovori

,

Iran

,

nuklearni program

"Krajem listopada, početkom studenoga je dobro razdoblje za razgovore između Irana i skupine 5+1. Sada traju konzultacije dviju strana", rekao je Motaki na konferenciji za novinare s kubanskim kolegom Brunom Eduardom Rodriguezom Parrillom koji se nalazi u posjetu Teheranu.

"Početi ćemo pregovarati kada bude određeno mjesto, datum i razina sudjelovanja", dodao je iranski ministar.

Posljednji razgovori Irana i skupine 5+1 održani su 1. listopada 2009. u Ženevi. Ta skupina koja predstavlja međunarodnu zajednicu u razgovorima o iranskom nuklearnom programu s Iranom okuplja 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) i Njemačku.

Nakon što je 9. lipnja Vijeće sigurnosti donijelo novu rezoluciju sa strožim međunarodnim sankcijama Iranu, skupina 5+1 je tražila od Teherana da nastavi pregovore. Krajem rujna Iran i skupina 5+1 su odvojeno izjavili da su spremni za nastavak pregovora.

Zapadne zemlje optužuju Iran da pokušava izraditi atomsko oružje, posebice obogaćivanjem urana pod krinkom svog nuklearnog civilnog programa, što Teheran uporno demantira. (hina/metro-portal)

09.10.2010. 20:25:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh