« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
DEMANTIJ

Kovačević tvrdi: Šprajc je objavio prilog bez mog odobrenja

U svom demantiju na tvrdnje smijenjenog Zorana Šprajca, glavni urednik HTV-a rekao je kako nikad nije odobrio sporni prilog na kraju Dnevnika

Fotografija vijesti
Više o

HRT

,

Bruno Kovačević

,

Zoran Šprajc

U sinoćnjem je priopćenju za medije glavni urednik HTVa odbacio izjave Zorana Šprajca, tvrdeći kako sporni prilog u središnjem Dnevniku 18. 12. nije bio odobren, javlja Hina.

Kovačević ističe kako je nedjelju (18. prosinca) poslijepodne oko 17 sati, u desku informativnog programa vidio radnu verziju teksta o Vijeću HRT-a, no nije je odobrio već je čekao konačnu verziju.

Također navodi da je - kada je vidio konačan tekst na I-newsu HTV-a - odmah u 19 sati obavijestio 'back urednika' Dnevnika, Stipu Alfiera, da takav prilog ne može biti objavljen u Dnevniku zbog privatizacija etera i neprofesionalnog odnosa urednika, koji se osobno obračunavao s članovima Vijeća.

Potom je, kaže, poslao mail Šprajcu i v.d. urednika informativnog programa Draženu Miočiću, u kojem je naveo da se ne slaže s polemikom preko etera već da takva pitanja treba rješavati na sjednicama Vijeća..

Naglašava kako je Alfiera telefonski upozorio u 19,20 sati, a Šprajca u 19,37 sati. Drži da su oba urednika imala najmanje 20-tak minuta da se prilog izbaci jer je bio posljednji u Dnevniku, ali su se, kaže, oglušila o odluku glavnog urednika i emitirali prilog.

Naveo je također kako nije mislio reagirati na izjave kolege Šprajca, no da mora, budući da je riječ "o lažima i obmanjivanju javnosti".

U nedjelju poslijepodne je, kaže, na vlastito zaprepaštenje pogledao i dvominutni "film" kojega su Šprajc i Alfier željeli pustiti u Dnevniku, a riječ je o satiričkom uratku dostupnom na you tubeu pod naslovom "HDZ i SDP dogovaraju primopredaju vlasti", u kojem su njemački nacisti prikazani kao članovi HDZ-a, a članovi SDP-a kao boljševici.

Glavni urednik HTV-a Kovačević navodi da je nakon 15-minutnog uvjeravanja zaustavio emitiranje filma, jer smatra da mu u Dnevniku nije mjesto.

Naglasio je da kao glavni urednik HTV-a ima pravo korigirati i ne emitirati priloge koji štete ugledu HTV-a.

Zoranu Šprajcu je odlukom predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovaca izrečenqa mjera upozorenja zbog povrede radne obveze, dok je Dražen Miočić odlučio da Šprajc do daljnjega neće voditi i uređivati Dnevnik.

Šprajc je u nedjeljnom Dnevniku javno odgovorio na javno izrečen zahtjev Programskog vijeća za očitovanjem urednika i novinara zbog priloga posvećenog okolnostima pada Vukovara u kojem su objavljene "snimke razgovora" zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana.

21.12.2011. 07:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh