« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
iz mađarske:

Kosor zna kako riješiti dugove Ine?

Naša naftna kompanija veliki dug bi trebala riješiti zaduživanjem unutar mađarskog MOL-a

(Wikipedia)
Više o

Jadranka Kosor

,

MOL

,

Gordon Bajnai

,

dugovi Ine

,

hrvatsko-mađarski odnosi

Nakon današnje zajedničke sjednice hrvatske i mađarske Vlade u Barcsu, premijerka Jadranka Kosor objavila je da će Nadzorni odbor Ine u ponedjeljak objaviti konačno rješenje za svoj porezni dug.

Dugovi te naftne kompanije kreću se od 1,3 do čak 2 milijarde kuna.

Kosor nije htjela odati detalje ali navodno bi Ina dug trebala riješiti zaduživanjem unutar mađarskog MOL-a, tzv. korporacijskim kreditom. Time će hrvatsko-mađarska naftna kompanija umjesto 14 posto zateznih kamata Ministarstvu financija plaćati značajno manju kamatu za pozajmicu od MOL-a.

- Ina i MOL ušli su možda u brak iz nužde, ali se on pretvara u brak iz ljubavi - izjavio je mađarski premijer Gordon Bajnai te zaključio kako je taj brak vrlo kvalitetan, bez obzira na trenutačne probleme.

Mađarski je premijer izrazio i nadu da će se uskoro spojiti elektroenergetski sustavi dviju zemalja, a Mađarska bi se htjela povezati i s LNG terminalom u Omišlju. Budući da se uskoro očekuje nova plinska kriza, plinovod od Jadrana do Budimpešte našim sjevernim susjedima je izuzetno važan.

Bajnai je istaknuo kako se Mađarska prema Hrvatskoj već sada odnosi kao da je u Europskoj uniji. Hrvatskoj je kolegici čestitao što je znala i uspjela riješiti slovensku blokadu, ali i na tome što je odlučno u ruke uzela upravljanje zemljom.

Jadranku Kosor u Barcsu je inače dočekalo stotinjak metara crvenog tepiha u glavnoj ulici i postrojena vojska, a cvijeće joj je uručio desetogodišnji mađarski Hrvat Marko Nagy koji nije skrivao oduševljenje što je cvijeće predao 'onoj teti s bijelom kratkom kosom'.

17.09.2009. 14:46:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh