« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
VRIJEME JE ZA HRABRE

Kosor: Zaštita najugroženijih skupina prioritet je novog rebalansa

Polazno stajalište kod izrade novog rebalansa proračuna bit će, između ostalog, zaštita umirovljenika s manjim primanjima

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

umirovljenici

,

rebalans proračuna

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas kako je zaštita najosjetljivijih skupina, u kojoj su umirovljenici, pogotovo oni s niskim mirovinama, jedan od prioriteta u izradi rebalansa, a sve drugo je manje-više otvoreno. To je polazno stajalište kod izrade rebalansa državnog proračuna, izjavila je premijerka nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u kazalištu Virovitica.

Najvažnije je kod ovog rebalansa da će on biti polazna osnovica za izradu proračuna za 2011. godinu i da će se puni i pravi efekti rebalansa i odluka koje će se donositi uz rebalans - izmjena određenih zakona i uspješnost provedbe određenih mjera gospodarskog oporavka, morati vidjeti u proračunu za 2011., kazala je.

Dodala je kako će se uz proračun po prvi puta u povijesti Hrvatske donijeti i zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će obvezati ovu i svaku sljedeću vladu RH na drugačije i racionalnije ponašanje.

Građani, članovi sindikata i zaposleni u državnoj upravi i javnim službama svijesni su da tamo, gdje je vlada poslodavac, razgovaramo i da ne bi bilo dobro da u budućnosti razgovaramo o tome hoće li biti plaća ili ne, rekla je odgovarajući na upit boji li se jeseni i najavljenih prosvjeda. Dodala je kako na žalost sindikati nisu pristali odreći se nekih prava kao što su regres, božićnica i dar za djecu

Na pitanje novinara o smanjenju plaća za deset posto premijerka je rekla kako su to razmatranja o tome što bi sve moglo ući u ovaj rebalans. Treba poznavati strukturu proračuna i znati da na plaće odlazi nešto više od 32 milijarde kuna i na mirovine oko 34 do 35 milijardi kuna, a od toga se samo 20 milijardi ubere iz doprinosa, kazala je. Tu su još rodiljne naknade, doplatak za djecu oko četiri milijarde kuna, socijalna davanja i dr. "Ono što je zadano, što sam nabrojala, je više od 80 posto proračuna", rekla je.

Upitana o saznanjima o izručenju Branimira Glavaša premijerka je kazala kako očekuje da će se sve odvijati u skladu s hrvatskim zakonima i propisima te da je sve u rukama pravosuđa.

U povodu današnjih ponovnih kritika predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da Vlada kasni s donošenjem rebalansa, premijerka je rekla kako ne se može svaki dan baviti komentarima SDP-a jer ima previše posla, ali može reći da se program gospodarskog oporavka mora provesti i da je rebalans na vrijeme. Dapače, dodala je, SDP ga je najprije kritizirao, a kasnije su rekli da je zapravo prepisan od njih. Poručila je SDP-u da se odluče ili je rebalans dobar ili nije dobar. Ako je dobar, onda to glasno trebaju reći i trebaju ga bez straha i poduprijeti. "Vrijeme je za hrabre", kazala je Jadranka Kosor zaključila je predsjednica Vlade. (hina/metro-portal)

16.08.2010. 19:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh