« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PORUKA

Kosor: Vlada želi nastaviti dijalog sa sindikatima

Premijerka kaže da je spremna još jednom obrazložiti koji su razlozi za predložene sporne izmjene Zakona o radu

Jadranka Kosor ZOR sindikati
Jadranka Kosor ZOR sindikati (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

kolektivni ugovor

,

ZOR

,

Zakon o radu

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da vlada želi nastaviti dijalog sa sindikalnim udrugama o Zakonu o radu te ih je pozvala da u tome sudjeluju.

"Pozvala sam sindikate (na dijalog) i pozivam ih i dalje", izjavila je Kosor novinarima u Sarajevu gdje je boravila u radnom posjetu.

Istaknula je kako je Gospodarsko-socijalno vijeće najbolje mjesto za razgovore o izmjenama tog zakona te da je spremna još jednom obrazložiti koji su razlozi za predložene izmjene Zakona o radu.

"Predloženim izmjenama Zakona o radu ne ukida se kolektivno pregovaranje, ne ukidaju se kolektivni ugovori. Dapače, samo se osnažuju ugovorne strane, dakle socijalni partneri, na pregovaranje u novim uvjetima", kazala je Kosor komentirajući najave sindikata da planiraju prikupljati potpise za referendum o Zakonu o radu.

Podsjetila je da je vlada predlagala sindikatima sporazum o socijalnom partnerstvu "u novim okolnostima krize".

"Kontinuirano smo na to pozivali i predlagali da svaka strana, i sindikati i poslodavci i vlada u taj sporazum unesu ono što oni misle da je najvažnije i što se može provesti u vremenima krize", kazala je Kosor dodajući kako nije isto pregovarati o kolektivnom ugovoru i pravima koja iz njega proistječu "u vremenima kada vam BDP raste šest posto i kada pada šest posto".

Zaključila je kako se sada pregovara o pitanjima poput božićnice, dara za djecu i regresa te istaknula kako se nada da s obzirom na okolnosti neće trebati razgovarati "i o pravima druge vrste" te da stoga svatko treba preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 14:41:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh