« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
O IZBORIMA

Kosor: Vlada je ostala sama

Vlada nema podrđku oporbe i predsjednika prilikom donošenja i provođenja reformi, požalila se Kosor

Kosor i Josipović
Kosor i Josipović (Bernard Covic / Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

reforme

,

Ivo Josipović

Premijrka Kosor prokomentirala je stav predsjednika Ive Josipovića da prvo treba održati parlamentarne izbore i nakon toga raspisati referendum o ulasku Hrvatske u EU. Rekla je da ne bi bilo dobro da se predsjednika prepoznaje kao nekoga tko zastupa bilo koju stranku, a ni da se stavlja na čelo oporbe, prenosi Hina.

"I dalje želim s predsjednikom vrlo otvoreno razgovarati, sukreirati onaj dio politike koji nam nalaže Ustav, a od predsjednika očekujem potporu u provedbi programa gospodarskog oporavka i završetku pregovora. U tom smislu predsjednik i Vlada mogu i moraju još puno toga učiniti" istaknula je premijerka Kosor.

Na pitanje hoće li se odazvati predsjednikovu pozivu na sastanak čelnika parlamentarnih stranaka Kosor je odgovorila da ni o kakvom (takvom) sastanku ne zna ništa i da kao čelnica jedne od parlamentarnih stranaka nije dobila poziv, ali zna za poziv koji je ona osobno uputila. Svakako da je iznimno važno razgovarati i stoga pozivam na razgovore i samo kroz razgovore možemo rješavati ključne probleme države, ako svatko iskreno pomogne i svojim radom pridonese, poručila je premijerka.

Na upit koji je njezin osobni stav o raspisivanju izbora prije referenduma o EU i što će o tome reći predsjedniku Republike premijerka Kosor je odgovorila da predsjednik nikad to nije poticao kao pitanje za njihov razgovor. Osobno nastojim gotovo svakodnevno razgovarati s predsjednikom o svemu što je ključno za funkcioniranje države, ali tražim i mislim da imam pravo potporu za sebe i Vladu u ključnim pitanjima za državu - potporu u gospodarskom oporavku i reformama, kazala je Kosor.

"Vlada je ostala sama"

Ustvrdila je da je u donošenju izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i u slučaju Izmjena Zakona o radu "Vlada ostala sama", reforme su i donošenje "zaleđenog proračuna" gdje nismo povećavali rashode, a u čemu smo, kako ističe, također ostali sami. Reforma je i donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje je jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23. gdje nitko nije htio pomoći, oporba je protiv, a koliko čujem ni predsjednik nije za, rekla je premijerka. Donošenje Zakona o policiji isto je jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23., a oporba je protiv, prema tome treba pošteno reći za što jesmo a za što nismo, istaknula je premijerka.

Hrvatski Ustav jasno govori što radi Vlada, što predsjednik, što parlament, a što sudbena vlast i toga se moramo držati od prvog do zadnjeg slova, poručila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

08.03.2011. 14:01:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh