« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ODLUČAN DEMANTI

Kosor tvrdi da novi ZOR neće ukinuti radnička prava

Premijerka je izjavila kako su nužne određene restrikcije vezane uz kolektivne ugovore

Više o

Jadranka Kosor

,

Zakon o radu

,

prava

Ipak, odbacila je tvrdnju SDP-ovca Željka Jovanovića da vlada kroz novi Zakon o radu namjerava ukinuti sva stečena radnička prava. Jovanović je premijerku optužio da je potpisujući kolektivni ugovor s javnim i državnim službenicima obmanula radnike i sindikate, jer im kroz zakonske izmjene namjerava ukinuti sva stečena prava. "Vrijedi li Vaš potpis išta", pitao je Jovanović.

Kosor mu je odgovorila da su kolektivni ugovori sklapani dok je bilo više novca te da je kriza promijenila situaciju. Odbacila je, međutim, tvrdnju o ukidanju svih stečenih prava. "To je čista neistina, koju odlučno demantiram. Dapače, mnoga prava ostaju na snazi, a određene restrikcije nužne su da bismo osnažili gospodarstvo za ulazak u EU", rekla je premijerka.

Jovanovića je optužila za demagogiju, podsjetivši da je SDP-ova vlada otpuštala ljude u MUP-u te smanjila prava branitelja i rodilja.

Kosor je odbacila i tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da je Ministarstvo zdravstva ukinulo zagrebačke bolnice."Kada ćete ukinuti tog ministra zdravstva i razveseliti sve hrvatske građane", upitao je Stazić premijerku, ustvrdivši da je zbog "neshvatljive tvrdoglavosti i inata ministra Darka Milinovića donesen zakon zbog kojeg je rođeno 93 djece manje nego lani".

Ustvrdio je da je ministar ukinuo i besplatno dopunsko osiguranje za brojne građane, bolnice u Zagrebu te rodilišta u Makarskoj i Sinju.

Kosor je uzvratila da bolnice nisu ukinute, nego da su spojene uprave, kako bi se smanjili troškovi i omogućilo zapošljavanje više od 150 medicinskih sestara, radi bolje skrbi za pacijente. Ustvrdila je da su mjere racionalizacije zdravstvu uštedjele ukupno 320 milijuna kuna, ističući da nije riječ o beznačajnom novcu.

"To što je SDP-ov zastupnik rekao da je riječ o pišljivih 20 milijuna pokazuje skandalozan odnos prema novcu poreznih obveznika, 20 milijuna je ogroman novac. I pet lipa poreznih obveznika je ogroman novac i tražimo odgovornost za njegovo trošenje", rekla je premijerka. Kazala je i da je o ukidanju nekih rodilišta odlučio stručni nadzor, a ne ministar zdravstva. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 14:55:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh