« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DOMOVINSKI RAT

Kosor: Spremni smo na protutužbu Srbije za genocid

Srbijanska je vlada u četvrtak odlučila podići odgovor na tužbu Hrvatske za genocid

(Goran Mehkek / CROPIX )
Više o

Jadranka Kosor

,

tužba za genocid

,

Srbija Haag Hrvatska

,

protutužba

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je, komentirajući odluku Srbije da podnese protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) istaknula da je Hrvatska potpuno pripremljena za taj proces, ali da je unatoč tome okrenuta isključivo budućnosti i dobrosusjedskim odnosima.

"Pripremili smo apsolutno sve činjenice koje mogu dokazati da se radilo o uistinu krvavoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku pod palicom Slobodana Miloševića, o ratu koji mi, ne samo da nismo željeli, nego smo se bili dužni braniti. Imamo sve podatke, sve činjenice za obraniti povijesnu istinu o tome", istaknula je hrvatska premijerka danas na upit novinara nakon što je posjetila rodilje u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Premijerka Kosor je naglasila da je Hrvatska, unatoč ovoj najavi vlade Republike Srbije, konstantno i dalje i u ovom trenutku okrenuta isključivo budućnosti, dakle dobrosusjedskim odnosima". Dodala je da je Hrvatska "apsolutno opredijeljena potpori svojim susjedima na njihovom euroatlantskom putu".

"Mi ćemo podupirati naše susjede, davati im stvarnu i istinsku potporu budući da smo na kraju pregovora za ulazak u Europsku uniju i smatramo da je to jamstvo trajnoga mira na ovim prostorima", naglasila je Kosor.

Na upit novinara znači li to da ta tužba neće utjecati na odnos Hrvatske i Srbije, premijerka Kosor je odgovorila kako - što se Hrvatske tiče - neće. "To je dio povijesti o kojoj govorimo, a budućnost nam je zajednička - mi želimo uistinu živjeti ovdje kao dobri susjedi", rekla je Kosor.

Podsjetila je da je odmah nakon što se sa slovenskim premijerom dogovorila o deblokadi pregovora za ulazak Hrvatske u EU, u ime Hrvatske rekla da je to poruka nade i ohrabrenja i našim susjedima s jugoistoka Europe na njihovom europskom putu.

Srbijanska je vlada u četvrtak odlučila podići pred Međunarodnim sudom pravde odgovor na tužbu Hrvatske za genocid, kao i protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada priopćila kako se na taj korak odlučila jer je Hrvatska 1999. pokrenula postupak pred tim sudom protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 15:03:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh