« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
frka i panika

Kosor predlaže isplatu božićnice u dva dijela

Prve reakcije sindikalnih čelnika na ovakav prijedlog govore da su male šanse da će biti prihvaćen

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

Spomenka Avberšek

,

božićnice

,

Dubravko Jagić

Premijerka Jadranka Kosor predložila je danas sindikatima javnih i državnih službi isplatu božićnice, koja bi prema Kolektivnom ugovoru trebala iznositi 1250 kuna, u dva dijela - prvi dio od 625 kuna isplatio bi se prije Božića, a ostatak u ožujku iduće godine.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je nakon sastanka s premijerkom da će sindikati koji predstavljaju više od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama taj prijedlog razmotriti na svojim tijelima te se ubrzo očitovati o njemu.

No, prema prvim reakcijama sindikalnih čelnika, male su šanse da prijedlog bude prihvaćen. Tako je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio da Kolektivni ugovor jasno kaže da se božićnica u iznosu od 1250 kuna mora isplatiti do 31. prosinca tekuće godine.

Vlada je zakasnila s početkom pregovora o božićnicama, jer se o tome ne može početi pregovarati pred sam Božić, smatra Jagić.

Na novinarski upit što ako nema novaca za puni iznos božićnice Jagić je rekao: "Za policijske službenike i zaposlene u MUP-u, za zdravstvo i za školstvo mora biti novca, jer mi smo stupovi države".

Avberšek pak kaže kako je "morala izdvojiti sustav zdravstva" iz prijedloga o božićnici u dva dijela jer je već 11.000 do 12.000 od ukupno 60.000 zaposlenih u zdravstvu dobilo božićnice u iznosu od 1250 kuna.

Sindikati će vidjeti kakvu će odluku u vezi božićnice Vlada sutra donijeti, pa će onda odlučiti kako će reagirati, rečeno je novinarima. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 18:19:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh