« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NA TERENU

Kosor: Pomažemo i pomoći ćemo stradalima u poplavama

Premijerka kaže da će Vlada nastojati ubrzati davanje odštete i da će se utvrditi postoji li odgovornost zbog lošeg sustava odvodnje

Jadranka Kosor poplave
Jadranka Kosor poplave (Danijel Soldo/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

poplave

,

ruskinje

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je Vlada već pomogla određenim interventnim mjerama stradalima u poplavama, te da će, nakon što se utvrde i procijene štete, svakako pomoći i sredstvima iz proračunske pričuve.

"Vlada će pomoći, intervenirali smo već danas, a vidjet ćemo možemo li pomoći još nekim interventnim mjerama", kazala je premijerka gostujući u emisiji "Media servis u Banskim dvorima".

Potvrdila je da će Vlada nastojati ubrzati postupak davanja odštete zbog uništenih usjeva i naglasila da će se utvrditi postoji li odgovornost zbog lošeg sustava odvodnje.

Govoreći o provedbi gospodarskih mjera, posebno u pogledu rješavanja problema nelikvidnosti, Kosor je izrazila nadu da će do kraja lipnja moći reći "da smo, što se tiče javnih poduzeća, napravili sve što treba".

Navela je kako su u ovom trenutku ukupna dugovanja javnih poduzeća 450 milijuna kuna, da je HEP ranije dugovao 1,5 milijardu kuna, a da sada duguje 190 milijuna kuna, te da je HŽ "došao na 70 milijuna kuna".

Izrazila je zadovoljstvo ukupnim učinkom mjera za gospodarski oporavak, a posebno zbog smanjenja neporeznih davanja. To će, rekla je, znatno odteretiti gospodarstvo.

Premijerka je zadovoljna i ministrima u vladi, ali je naglasila i da "pojačava tempo i skraćuje rokove". Oni u državnoj upravi koji taj tempo mogu pratiti i imaju volje i znanja bit će u timu, a oni koji to ne mogu neće, dodala je Kosor.

Vlada iz saborske procedure neće povući prijedlog Zakona o radu jer je on dio paketa mjera za gospodarski oporavak, kazala je premijerka i najavila da će sindikalne čelnike, koji zahtijevaju povlačenje ZOR-a iz saborske procedure, pozvati na razgovor idući tjedan. Nužan je socijalni dijalog, pozivam na dijalog i da svatko od nas preuzme dio odgovornosti, rekla je.

Naglasila je da politika neće uzmaknuti pred obračunom s pretvorbenim kriminalom, a uzmaka neće biti ni u obračunu s korupcijom. "Bilo je puno različitih vrsta pritisaka, neki se mogu čuti, a neki iščitati, prelistajte novine i razaznat ćete ih", rekla je i ocijenila kako je to zato što su "mnogi počeli razaznavati da misli ozbiljno" u pogledu borbe protiv korupcije.

S koalicijskim partnerom HSLS-om nije razgovarala o dodatnoj, četvrtoj, stopi poreza od 50 posto za one s najvišim primanjima jer nije bilo artikuliranog prijedloga na sastanku koalicije.

Demantirala je i da je s drugim koalicijskim partnerom HSS-om razgovarala o izmjenama izbornog zakona i rekla da ona osobno smatra da sadašnji broj zastupnika u Saboru ne treba mijenjati. "A ako se ide u izmjenu izbornog zakona, to mora biti u ovoj godini jer je iduća godina izborna", podsjetila je.

Demantirala je i napise u tisku da je dobila pismo od bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kazavši kako jesu poslana dva pisma, ali ne njoj već glavnom tajniku HDZ-a Branku Bačiću. "A zanimljivo je kako je to dospjelo u novine, ali nije moje da se bavim time, pogotovo tračevima", dodala je. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 21:09:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh