« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPTIMISTIČNA PREMIJERKA

Kosor očekuje okončanje pristupnih pregovora ove godine

VIDEO - Ništa što je ostalo nije jednostavno ni lako, ali sve ćemo to riješiti zato što je to jedini put kojim možemo ići, izjavila je Kosor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

ulazak u EU

,

pristupni pregovori

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor kazala je u srijedu u Zagrebu nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om da očekuje kako će se pristupni pregovori okončati ove godine, najavivši da će vlada svaki tjedan slati izvješća Haaškom sudu o tome što radi kako bi zadovoljila uvjet potpune suradnje sa Sudom.

Kosor je prvi puta sudjelovala na sjednici Nacionalnog odbora, a sjednici su nazočili i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Hrvatska premijerka je nakon sjednice naglasila da "očekuje završetak pregovora ove godine". "Vlada to smatra jednim od svojih glavnih ciljeva i jednim od stupova svog rada", rekla je Kosor.

Ona je kazala da će se redovito sastajati s pregovaračima, "najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i više".

Kosor je isto tako kazala da je članove Odbora izvijestila o stanju u najtežim poglavljima poput pravosuđa, gdje postoji problem pune suradnje s Haškim sudom.

Premijerka je rekla da je dogovoreno "da radna skupina koja neprekidno radi pošalje novo izvješće do kraja ovoga tjedna, ali i da se svaki tjedan ili deset dana šalje izvješće glavnom haaškom tužitelju o onome što se radi".

"Vjerujem da će se sve to u konačnici prepoznati i da ćemo riješiti i to poglavlje", rekla je Kosor.

Ona je dodala da očekuje kako će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 19. veljače biti otvorena "najmanje dva poglavlja". "Glede poglavlja vezanih za Sloveniju očekujem 19. veljače da se pokrenu najmanje dva", rekla je Kosor.

Tri poglavlja - Okoliš, Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika dosad nisu otvorena zbog primjedbi Slovenije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koje je pregovaračko pitanje teže, topnički dnevnici ili brodogradnja, Kosor je kazala da "ništa što je ostalo nije jednostavno ni lako, ali sve ćemo to riješiti zato što je to jedini put kojim možemo ići."

Hrvatska premijerka je rekla da je formirano povjerenstvo u kojem će se nalaziti ministri i koje će raditi na pripremi za povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

"Tražim od ministara da od sada osobno nadziru sve procese vezane za završetak pregovora", naglasila je Kosor.

Ona je također rekla da je "zatražila da se što prije provedu ustavne promjene".

"Zakone koji se izravno naslanjaju na ustavne promjene već smo pripremili ... dakle u trenutku kada Sabor izglasa te promjene ustava, praktički isti dan možemo ići na sjednici vlade s tim zakonima koji su preostali", rekla je.

Na pitanje ima li vlada "plan B" ako propadnu natječaji za privatizaciju brodogradnje, Kosor je rekla da "ni u jednom poslu nije dobro krenuti s pretpostavkom da će posao propasti".

"Može se dogoditi da neka privatizacija ne uspije ... razgovaramo i s upravama i sa sindikatima i moramo imati i plan B i plan C", rekla je Kosor.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li Bianca Matković i dalje koordinirati rad ministarstava vezan za pregovore s EU-om, Kosor je rekla da "svaki ministar mora u svom ministarstvu provjeravati što je ostalo od poslova vezanih za pregovore ... to se odnosi i na zakone ali i na mnoge druge stvari. Nijedan ministar ne može na druge prenositi svoje ovlasti nego to mora odraditi sam", rekla je premijerka Kosor. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 18:18:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh