« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
JOŠ MALO

Kosor: O rebalansu pričaju svi, konzultacije i dalje traju

Premijerka je najavila da će organizirati sastanak na kojeg će pozvati sve predstavnike sindikalnih središnjica kako bi im prezentirala "što će predložiti Hrvatskom saboru"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

HDZ

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

oporba

,

proračun

,

koalicija

,

rebalans

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da i dalje traju konzultacije o rebalansu proračuna s koalicijskim i socijalnim partnerima, te ponovila kako o rebalansu "svi pričaju" prije no što je Vlada izašla s bilo kakvim prijedlogom. "Rebalans nije zakasnio, bit će na vrijeme i predstavit ćemo ga javnosti, a naravno da traju konzultacije, to je nešto najnormalnije, i s koalicijskim partnerima i sa socijalnim patnerima", kazala je Kosor novinarima nakon današnjih sastanaka sa svojim savjetnicima za gospodarska pitanja, te koalicijskim partnerom HSS-om.

Kosor je pritom najavila da će na sastanak pozvati sve predstavnike sindikalnih središnjica kako bi im prezentirala "što će predložiti Hrvatskom saboru". Upitana kako će pomiriti svoje gospodarske savjetnike koji su protiv uvođenja poreza bankama, te čelnika HSS-a Josipa Friščića koji se zalaže za njegovo uvođenje, odgovorila je da nema potrebe miriti "one koji se nisu svađali".

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje i zato traju konzultacije i ne znam zašto oporba zbog toga ima visoki stupanj nervoze, meni to nije jasno", rekla je.

Naglasila je kako u vladajućoj koaliciji "nikakvih problema i prijepora nema". "Svaki član koalicije naravno da ima pravo iznijeti svoje mišljenje i prijedlog i to upravo sada traje, a zajednički ćemo odlučiti što je najbolje u ovom trenutku", dodala je. Ponovila je da će rebalans biti dobra i važna podloga za izradu proračuna za 2011., te da će drugi kriterij kod izrade rebalansa biti čuvanje najosjetljivijih skupina u hrvatskom društvu.

"Nitko nikada nije iz vlade najavio datum rebalansa proračuna. Rekli smo da će rebalansa biti, ali kada - nitko o tome nije progovorio ni riječi i molim da se to uzme u obzir", poručila je Kosor.

Premijerka je izrazila nezadovoljstvo što o rebalansu svi pričaju, a da nitko nije vidio Vladin prijedlog. A jednaka je situacija, kazala je, i s prijedlogom da se oporezuje banke.

"Svi pričaju prije nego što smo izašli s bilo kakvim prijedlogom. Svima koji su uznemireni poručujem da nema nikakvog razloga za bilo kakvu uznemirenost, pa ni Zorana Milanovića koji neprekidno sa svojim kolegama govori o rebalansu proračuna koji nije vidio. A i o čuvenom porezu na banke se počelo govoriti, a da ja kao predsjednica Vlade, a ni članovi vlade, nismo nikada progovorili u smislu bilo kakvog prijedloga", rekla je Kosor zamolivši za "još nekoliko dana rada".

Stil SDP-a koji, kako je rekla, na sve četiri strane svijeta šalje poruke o nečemu što se nije dogodilo i analize nečega što još uvijek ne postoji, premijerka Kosor ne smatra dobrim. Premijerka smatra da Hrvatskoj nije potrebna pomoć MMF-a. "Mi ćemo ovaj posao napraviti sami, sigurni smo da imamo snage, znanja i mogućnosti. To nam pokazuju i dokazuju i relevantne institucije iz zemlje i svijeta, da smo sposobni odraditi ovaj posao, bez obzira što oporba mislila o tome i bez obzira što svaki dan ponavljaju da trebamo otići", ustvrdila je Kosor.

20.08.2010. 19:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh