« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IDEMO DALJE

Kosor: Ništa me neće prestrašiti u borbi protiv korupcije

Borba protiv korupcije je proces koji je započeo i on je nepovratan i moramo ga završiti, još je jednom ponovila Kosor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

korupcija

,

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako je borba protiv korupcije na svim razinama proces koji je nezaustavljiv i potrebno ga je završiti bez obzira na sve prijetnje i reakcije, jer se njime snaži hrvatsko gospodarstvo.

Borba protiv korupcije je sigurno jedan težak proces, a mogu reći da sam od kada sam na čelu vlade i od kad se stvara zakonski okvir i politička volja, nažalost stekla mnoge neprijatelje, kazala je Kosor, ali i naglasila da ju to neće prestrašiti.

"Ali, apsolutno me to neće prestrašiti i mislim da svi to moramo pokazati da nas nikakvi reketi, priče i spinovi, a pogotovo prijetnje, ne mogu omesti u tom poslu", kazala je Kosor u emisiji Hrvatskog radija "Kako Vlada vlada".

Borba protiv korupcije je proces koji je započeo i on je nepovratan i moramo ga završiti, dodala je. "Korupciju je u potpunosti gotovo nemoguće iskorijeniti, ali moraju se pokazati zubi", kazala je premijerka naglasivši nužnost prevencije i sankcioniranja otkrivenih nepravilnosti.

"To je dobro zbog snaženja gospodarstva i suzbijanje korupcije na svim razinama je potpora gospodarstvu", naglasila je i pozvala sve ljude, a pogotovo političke stranke da se uključe u tu borbu.

"Jako je važno da sve stranke šalju iste poruke, dakle bez obzira na ime i prezime i pripadnost političkoj stranci", naglasila je i upozorila kako, nažalost, to trenutačno nije slučaj te izrazila nadu da će "doći i taj dan".

Dosljedna borba za snažnije gospodarstvo

Nažalost, ima slučajeva da kad se samo naznačuje da bi se moglo dotaknuti nekog iz druge stranke odmah slijede napadi, kazala je Kosor naglašavajući kako nju jednako zanima odgovor na pitanje tko je uzeo milijarde eura u aferi Daimler, odgovori vezani uz riječku aferu tržnica, kao i svi odgovori vezani uz Podravku.

"To znači dosljedna borba", poručila je i dodala kako pritom treba voditi računa potpunoj neovisnosti pravosudnih tijela te o tome da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja.

"Kad budemo svi o tome mislili isto, a za to morate imati neopeterećenu biografiju, onda ćemo moći šibati do kraja", dodala je.

Nije pogriješila zbog sastanka s Polančecom

Upitana o svjedočenju bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca pred saborskim povjerenstvom za Inu i sastanku s Polančecom, Kosor je kazala kako smatra da tim sastankom nije vršila pritisak ni na koga te ponovila da sastanak nije bio tajan već je, kako je rekla, o njemu obavijestila sve koji su trebali biti obaviješteni.

Smatra da nije pogriješila time što se sastala s Polančecom, već drži da je to bilo normalno jer je, kazala je, do jučer bio član Vlade i stranke.

"Učinila sam isto što i mnogi drugi. Kako to da nitko nije problematizirao neke druge sastanke, drugih ljudi, i da se to nije tumačilo na ovaj način kako se tumači moj sastanak", rekla je.

Vlada ne može sve sama

Kosor je, govoreći o provedbi Programa gospodarskog oporavka, kazala kako se ne može očekivati da Vlada može sve sama napraviti. "Bez aktivne uloge lokalne samouprave, poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga nećemo moći realizirati glavne projekte, kazala je.

Govoreći o poplavama koje su pogodile Hrvatsku, Kosor je podsjetila da je nedavnim rebalansom proračuna osigurano 300 milijuna kuna za štete počinjene prijašnjim elementarnim nepogodama, te dodala da je, po onome što se događa, očito da će biti potrebno pronaći još novca za saniranje šteta.(hina/metro-portal)

20.09.2010. 18:23:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh