« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
kritike s lijeva

Kosor ne zna što je politička odgovornost

Najjača oporbena stranka ne miri se s ostankom Kalmete u ministarskoj fotelji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Nenad Stazić

,

Božidar Kalmeta

,

danijel mondekar

SDP-ovi zastupnici u pojedinačnoj su raspravi o političkoj odgovornosti ministra Božidara Kalmete za stanje u ministarstvu ministru mora, prometa i infrastrukture prozvali i premijerku Jadranku Kosor rekavši kako je odbijanjem da smijeni ministra izgubila kredibilitet i pokazala da ne zna što je politička odgovornost.

"Ovo nije rasprava samo o Kalmeti, ovo je rasprava o Hrvatskoj, o tome poštujemo li Ustav koji kaže da je ministar osobno odgovoran za stanje u resoru", rekao je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić rekavši kako je Vlada u svome očitovanju o neprihvaćanju Kalmetine odgovornosti poručila "da ne poštuje Ustav" čime, kaže, Vlada želi biti nadustavni autoritet.

"Premijerka ovakvim obrazloženjem pokazuje da ne zna što znači politička odgovornost", ocijenio je i rekao kako je današnja rasprava "rasprava i o premijerki". Time što je potpisala obrazloženje i odbila smijeniti Kalmetu zbog "teških svinjarija u resoru", izgubila je kredibilitet, rekao je Stazić i ocijenio kako će joj zbog toga teško biti pred inozemnom javnošću dokazati da je "takav borac protiv korupcije kao što se predstavlja".

"Šteta za nju, šteta, a ostajući na svojoj poziciji vi slabite poziciju premijerke", poručio je Kalmeti. Podsjetio je pritom ministra da je prije šest mjeseci, nakon željezničke nesreće u Rudinama, podnio ostavku. "Primjenjivali ste Ustav i bili ste svjesni svoje političke odgovornosti, ne krivnje, već političke odgovornosti", rekao je i dodao da kako današnjim neprihvaćanjem odgovornosti, pak, ohrabruje sve druge da rade "svinjarije".

Stazić smatra kako će Kalmeta, unatoč svemu, morati otići s mjesta ministra. "Vi ćete otići, to je samo pitanje vremena. Otići ćete kao Rončević i Polančec. Nemojte računati da će s vama biti drukčije. OLAF je došao u Hrvatsku i čupa vas jednog po jednog. Pitanje je samo tko je na redu", rekao je.

"Šteta za nju, šteta, a ostajući na svojoj poziciji vi slabite poziciju premijerke", poručio je Stazić Kalmeti.

Ustvrdio je kako je Kalmeta postao "teret vladi, državi, koalicijskim patnerima" i poručio mu kako je krivo misliti da će oni taj teret dugo nositi. U brojnim replikama HDZ-ovi su zastupnici poručili da premijerka Kosor zna što je politička odgovornost i da neće izgubiti kredibilitet, naglašavajući da je upravo premijerka Kosor krenula u oštar obračun s korupcijom i kriminalom.

"Ne možemo dopustiti da svojim partijskim optužbama stavljate krimen na časne ljude", poručio je Josip Đakić SDP-u. Regirao je i ministar Kalmeta te poručio kako "Vlada na čelu s premijerkom Kosor iskazuje nedvojbenu političku volju i rezultate u borbi protov korupcije".

SDP-ov zastupnik Danijel Mondekar reagirao je na istup HDZ-ova zastupnika Vladimira Šeksa koji u SDP-ovom zahtjevu iščitava "ledeni vjetar olovnih vremena političkih optužnica i političkih presuda", te poručio kako nema ništa protiv da se ispita i sadašnjost i prošlost.

"Nije lopov samo onaj tko krade jaja, nego i onaj koji drži ljestve i gleda sve sa strane", rekao je Danijel Mondokar (SDP).

"'Ajmo ispitati Veronu, Brodosplit, 'ajmo natrag u 2002., Viktor Lenac, idemo u devedesete i sramotnu pretvorbu i privatizaciju. Kao mladi čovjek volio bih vidjeti kako su se neki obogatili osamedesetih, 'ajmo i do Turaka", rekao je Mondekar i ustvrdio kako je HDZ, međutim, u borbi protiv korupcije selektivan i ima kratko pamćenje. Sanader je, kaže, otišao prije par mjeseci i već ga je pola stranke zaboravilo. "Tako je i u borbi protiv korupcije, kratko pamćenje", kaže.

Premijerka u borbu protiv korupcije nije krenula samoinicijativno, već zbog pritiska EU, smatra i ocjenjuje da ta borba nije beskompromisna. "Ta borba je kompromisna i prestaje čim se dođe do velike zvjerke iz HDZ-a", ustvrdio je. Kao i Stazić, prozvao je premijerku koja je, kaže, u HDZ-u 15 godina stajala uz bok svima i rezala vrpce, a sada bismo trebali vjerovati da nije ništa znala.

"Nije lopov samo onaj tko krade jaja, nego i onaj koji drži ljestve i gleda sve sa strane", rekao je. HDZ-ova zastupnica Božica Šoljić uzvratila mu je kako cijeli dan čeka hoće li "lijeva strana" progovoriti o zagrebačkom Holdingu.

"Deset godina ste s Bandićem pljačkali građane Zagreba, držali mu lojtru, a sad želite sve svaliti na njega", uzvratila je Mondekaru. Njezin stranački kolega Frano Matušić prozvao je, pak, Mondekara da je član stranke koja je "nasljednik partije koja je ubijala ljude, hrvatske emigrante i intelektualce". "Jeste li toga svjesni mladi povjesničaru?", upitao ga je. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 20:05:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh