« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SDP OPTUŽIO

Kosor je kupovina interesnih grupa prioritet pred razvojem Hrvatske

SDP je optužio vladu da želi kupiti naklonost određenih interesnih skupina prije izbora, što joj je, veći prioritet od razvoja Hrvatske

Više o

Vlada

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

kupovina birača

"U ovom trenutku Jadranka Kosor je pokazala da je kupovina određenih skupina birača prioritet pred razvojem Hrvatske. Do jučer, Ivo Sanader to je radio kroz Fimi mediju, a Jadranka Kosor sada kroz proračun želi kupovati određene interesne skupine i njihovu naklonost prije izbora", izjavio je SDP-ov zastupnik Slavko Linić na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je da je vlada tom odlukom od 2. travnja pokazala da joj nije cilj gospodarski razvoj i investicije, jer i neveliku dobit državnih poduzeća želi iz njih izvući umjesto da je reinvestira u razvoj. Da je vladi jedino stalo do "krpanja rupa" u državnom proračunu i predizbornog kupovanja smatra i SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić.

Ocijenio je da je riječ o "čistom oporezivanju širokih javnih masa", budući da su poduzeća u 2010. dobit uglavnom ostvarila zbog povećanja cijena, većinom energenata, a sada se ta dobit, kaže, želi izvući. "Ovakvim zahtjevom država zapravo smanjuje investicijski potencijal i tjera ostatak dioničara da povuku dobit iz poduzeća", poručio je Grčić.

SDP se, naglasio je, zalaže za potpuno suprotni pristup - stimuliranje reinvestirane dobiti, odnosno da se dobit zadrži u poduzećima kako bi se uložila u razvoj. SDP, dodao je, predlaže i promjene u poreznom sustavu kojima bi se nagradila poduzeća koja reinvestiraju dobit te kaznilo one koji dobit izvlače.

I potpredsjednica SDP-ovog saborskog kluba Milanka Opačić prozvala je vladu da svojim potezima samo šteti umjesto da pomaže gospodarstvu i poduzetništvu. "Umjesto da se gospodarstvu pomagalo samo su mu se stavljale omče oko vrata", ocijenila je, poručivši da nije zaživjela ni jedna mjera iz vladinog Programa gospodarskog oporavka, a da Hrvatska "klizi u katastrofu" podvrđuju, kazala je, i premijerkini gospodarski savjetnici.

14.04.2011. 14:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh