« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana
IZLOŽBE

Koraljka Polaček izlaže u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu

Izložba je otvorena 22. siječnja u Gradskoj Knjižnici, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4, Zagreb

Koraljka Polaček
Koraljka Polaček (Arhiva)
Više o

izložba

,

Koraljka Polaček

Na ovoj izložbi, ujedno 43. samostalnoj, autorica se predstavila s deset akrila na platnu, nastalih ove i prethodne godine. Stilski, radovi se kreću od meditativnog nadrealizma do ekspresionizma, s uvijek prisutnim jačim koloritom.Motivi su mačke koje su i dio svakodnevnog života autorice

Koraljka Polaček više je godina živjela na Cresu gdje je pomagala "ničijim" uličnim mačkama, a one su "doselile" na njena platna.

"A zašto mačke?

- Zašto ne?

Mačke promatraju, meditiraju. Igraju se, maze i ubijaju. Nikad ne žure, osim kad love.Izvana različite, građom iste. Gipke, elegantne, magično spretne. Prelijepe.Eksplozivne su i dramatične, ali i lijene i podatne. Noću zvijeri, na suncu plišanci. Sposobne za najmekšu nježnost ali i za silnu okrutnost. Stvorovi kontrasta i krajnosti.

Mačke su onkraj; imaju svoj univerzum, direktnu vezu s poretkom kaosa. Sve znaju. Žive san i užitak, svjetlo i mrak. Na platnima radim s njima što želim, uživo baš i ne. Volim si tepati da se volimo jer sličimo - a ne samo zbog konzervica i paštetica.

Mačke su mi već dugo najdraži slikarski motiv, nose beskrajne mogućnosti i čisti joie de vivre...", ističe autorica.  

Koraljka Polaček, akademska slikarica i profesorica likovne kulture, rođena je u Zagrebu 1969. godine u boitelji umjetnika.

Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1998. godine, u klasi profesora Eugena Kokota. Iste godine postala je članica HDLU-a.

Počela je izlagati tijekom studiranja, dosad je priredila 43 samostalne te je sudjelovala na više skupnih izložbi. Više godina slikala je i izlagala u obiteljskom atelieru Marić u Baški na Krku.

Predavala je likovnu kulturu u Zagrebu do 2007. godine kad seli na otok Cres, gdje 2019.- 2023. godine predaje likovnu kulturu u creskoj osnovnoj školi. Osim slikarstvom i likovno-pedagoškim radom, povremeno se bavi ilustracijom te istraživanjem drugih medija poput oslikavanja kamena.

Koraljkine slike nalaze se u kolekcijama ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.  

25.01.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh