« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Kontroverzni gosti konferencije u Rimu

Dolazak Mugabea i Ahmadinedžada izazvao prosvjede

Ahmadinedžada su u Rimu dočekale crne trake
Ahmadinedžada su u Rimu dočekale crne trake (AFP)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

UN

,

Rim

,

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

Jacques Diouf

,

nestašica hrane

,

Luiz Inacio Lula da Silva

,

konferencija UN-a o hrani

,

Douglas Alexander

Od 60-tak svjetskih čelnika koji su pristigli u Rim na konferenciju UN-a o hrani, nitko nije izazvao toliko pozornosti kao predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova supruga Grace, poznata kao šopingholičarka.

Dolazak iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada bio je ranije najavljen pa su mu priređeni prosvjedi židovske zajednice u Italiji, no dolazak Mugabea bio je nenadan, što je izazvao šok i bujicu reakcija međunarodne zajednice.

Dok ljudi u Zimbabveu umiru od gladi, što je direktna posljedica njegove vladavine, on i supruga iskoristili su konferenciju UN-a kao priliku za šoping u Europi, zgraža se britansko izaslanstvo na summitu. Naime, Mugabe ima zabranu ulaska u Europu, osim ako je riječ o skupu koji organizira UN.   

- To je opsceno - zaključio je britanski delegat Douglas Alexander, a njegovom stajalištu su se priključili predstavnici SAD-a, Australije i Nizozemske.

“Dolazak Mugabea u Rim na summit o hrani je kao kada bi Pol Pot došao na konvenciju o ljudskim pravima.”

Lord Malloch-Brown, britanski ministar za Afriku
Skandal oko njegovog dolaska gotovo je zasjenio poruke prvog dana summita.

Jacques Diouf, generalni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu i domaćin summita, istaknuo je na samom početku kako će za sanaciju nestašice hrane u svijetu biti potrebno izdvajati 30 milijardi dolara godišnje. Diouf se u svom govoru obrušio na proizvodnju biogoriva, što vidi kao jedan od osnovnih elemenata problema. S njim se pak nije složio brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva. U Brazilu se biogorivo proizvodi od šećerne repice i ne stvara nove gladne nego nova radna mjesta, rekao je da Silva.    (METRO)

04.06.2008. 05:33:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh